Hedef yılda bin işletme ziyareti

28 June Thursday, 2018
Muğla’da buzağı ölümleriyle mücadele çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Hedef yılda bin işletme ziyareti Haber: Selma EREZ - Muğla İl Enformasyon
Kamera: Uğur ACAR
Muğla’da buzağı ölümleriyle mücadele çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2018 yılını buzağı ölümleriyle mücadele yılı ilan etmesi nedeniyle hazırlanan stratejik plan çerçevesinde Muğla İl Müdürlüğü de bu kapsamda çalışmalarına hızla devam ediyor.
Bir yılda bin işletme ziyareti parolasıyla yola çıkan Muğla İl Müdürlüğü, yetiştiricilere eğitimi yerinde veriyor. İşletme ziyaretlerinde birebir anket çalışması yapılarak Muğla geneli sayısal veri oluşturuluyor. Tespit edilen eksiklik ve aksaklıklar hakkında yerinde eğitimle bilgi veren ilgili teknik personel, sonrasında tekrar işletme ziyareti gerçekleştiriyor.
Bu kapsamda Menteşe İlçesi Yörükoğlu Mahallesinde yapılan işletme ziyaretinde yerinde inceleme ve anket çalışması yapan teknik personel üreticilere de eğitim verdi. İşletmede yapılan incelemede yeni doğan bir buzağıya rastlandı. İşletme sahibinin de yeni fark ettiği doğuma ilk müdahalede bulunan İl Müdürlüğü personeli buzağı bakımı hakkında da bilgi verdi. Yapılan çalışmadan memnun kalan yetiştirici, yerinde işletme ziyaretinin ve verilen eğitimin çok faydası olduğunu söyledi.
İl Müdürü Şakir Fırat Erkal konuyla ilgili yaptığı açıklamada aile işletmelerine yapılan ziyaretlerin ve tüm aile bireylerine yönelik verilen birebir eğitimlerin daha verimli olduğunu, özellikle kadın çiftçilerin emek verdiği hayvancılık sektöründe başta kadınlar olmak üzere tüm aile bireylerine ulaşmanın önemli olduğunu söyledi.
Bir yılda bin işletme hedefi ile yola çıkılan bu çalışmada yapılan anketlerin, Muğla’ya önemli bir sayısal veri kazandıracağını, buzağı ölümlerinin önüne geçilerek hayvan sayısında önemli bir artış sağlanacağını belirten Erkal, ilk 6 ay içinde 500 işletme ziyareti gerçekleştiğini, yıl sonunda bu sayının bin işletmeye ulaşacağını vurguladı.
İşletmede yapılan ziyaretlerin aynı zamanda eğitim ve rehberlik amacı taşıdığını ifade eden İl Müdürü Erkal, yetiştiricilerin memnuniyetlerinin önemli olduğuna da dikkat çekti. Erkal, çalışmaların üç yıl boyunca devam edeceğini, böylece buzağı bakım ve besleme kaynaklı ölümlerin önüne geçmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
 
Buzağı yılı buzağı ölümleri buzağı bakımı muğla il tarım