Hem tavukçuluk yapıyor hem de elektrik üretiyor

25 January Friday, 2019
Ankara’nın Güdül ilçesinde bir girişimci deyim yerindeyse bir taşla iki kuş vurdu. Tavuk tesisi kurup işleten Adem Karaman aynı zamanda kurduğu güneş panelleriyle elektrik üretiyor. Kendi enerjisini üreten işletmesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Karaman tüm üreticilere de kurduğu sistemi tavsiye ediyor. Volkan Aksan’ın özel haberini Tuncay Özdeveci’nin görüntüleriyle izleyeceğiz…
Hem tavukçuluk yapıyor hem de elektrik üretiyor Haber: Volkan AKSAN- Cem BAYAN
Kamera: Tuncay ÖZDEVECİ
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Adem Karaman, Ankara’nın Güdül İlçesi’nde kendi kurduğu tavukçuluk tesisini işletiyor. Aynı zamanda  Karaman bu tesiste kendi enerjisini üretiyor. Adem Karaman güneş panellerini herkese tavsiye ettiğini belirterek “Türkiye’de ilk yapan ben oldum. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yüzde 50 hibe alarak çatıya güneş paneli taktım. Artık elektriğe para ödemiyorum. Ayda 5 bin lira bir elektrik giderim oluyordu, ancak şimdi 10 bine satıyorum. Tavukçuluktan daha karlı hatta. Bu tesis bana ilham verdi, güneş tarlaları kurmaya başladım.” dedi.
 “Tavukçuluk aklımda yoktu”
Üretici Karaman tavukçuluk tesisini 2013’te açtığını söyleyerek “Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu TKDK’ye başvurdum. Tavukçuluğa ani bir kararla başladım. Tesisimin maliyeti 1 milyon 600 bin lira oldu. 765 bin lira Avrupa Birliği ve devletimizden destek aldım. Ayrıca KDV desteği de alıyoruz.  5 dönemde dönem başı 50 bin adet olmak üzere yılda 250 bin hayvan yetiştiriyoruz. Normalde yetiştirip satma sıkıntısı olur ancak biz entegre tesislerle anlaşarak satış yapıyoruz. Hayvanı tesisten alıyoruz; aşı, veteriner hizmetleri ve yemi dâhil. Bakımı ve ısıtmasını biz karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Civcivler kontrollerden geçip puan alıyor”
Karaman denetimlerin sıkı olduğuna dikkat çekerek “Bir civciv 40 ila 60 gram arasında bize geliyor. Toz yetiştirme yemi ile hayvan büyümeye başlıyor. Yem bana gününe göre geliyor. Kesime   10 gün kala antibiyotik kullanmıyoruz ve bu da zaten yasak çünkü etinde kalıntı olabilir. 45 günde civcivler yetişkin oluyor,  entegre tesislere gönderiliyor, burada kontrolleri yapılıp ve puan alıyor.” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığına teşekkür eden Adem Karaman, “Tavukçuluk yapmak isteyen herkese bu işi tavsiye ederim ancak işin başında kendileri dursun. 50 değil 30 dönüm de olsun ama yapmak isteyen işin başında olsun.” tavsiyesini dile getirdi.
 
ankara güdül tavuk güneş enerji elektrik tarım