Hibeler Siirt’te tarıma can suyu olacak

11 December Friday, 2020
Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle Siirt’te tarımsal yatırımlar artacak, hayvansal üretim ivme kazanacak.
Hibeler Siirt’te tarıma can suyu olacak Haber: Siirt İl Enformasyon

Tarım ve Orman Bakanlığının arıcılık, ipekböcekçiliği, kaz ve hindi yetiştiriciliği yatırımlarına verdiği destekler tüm yurtta çiftçilere ulaşmaya başladı.

Tarıma dayalı yatırım projeleri çoğalacak

Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, tarıma dayalı küçük ve orta ölçekli sanayinin gelişmesini ve yaygınlaşmasını esas alan üretime yönelik inşaat işleri, makine ekipman alımı projeleri KDV hariç yüzde 50'sinin destekleneceği belirtildi.

Program kapsamında hazırlanan başvuru dosyalarının 90 gün içinde uygulama rehberinde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanarak elektronik ağ üzerinden girişlerinin yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar (Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler, Tıbbi Aromatik Ürünler, Çelik Silo, Soğuk Hava Deposu), proje kapsamında yer alan tesislerde kullanılmak üzere enerji üretim tesisleri su ürünleri yetiştiriciliği yapılmasına yönelik yatırımlar hibe kapsamında değerlendirilecek. Ayrıca hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, büyükbaş, küçükbaş hayvancılık ve kanatlı yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi, sera ve kesimhane yatırımları hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir."

Hindi yetiştiricisine yüzde 75 hibe

Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı desteklemeler kapsamında bin adet kapasiteli ticari hindi işletmesi yatırımlarına yüzde 75 hibe desteği verilecek. Siirtli üreticiler; hindi işletmelerinde yeni kümes yapımı, makine, alet ve ekipman alımı için hibe desteğinden faydalanabilecek.

Büyükbaş hayvancılığa damızlık düve desteği

Siirt’te hayvancılık yatırımlarına verilen destekler kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü hayvancılık sistemine kayıtlı sığır işletmelerine damızlık düve alım desteği verilecek. İşletme kapasitesini 20 başa tamamlayacak şekilde en az 1 baş, en çok 20 baş düve olmak üzere bakanlıkça belirlenen düve alım bedelinin yüzde 40'ı hibe olarak çiftçilere verilecek.

Siirtli arıcılar yeni ekipmanla güçlenecek

Arıcılık projelerine, arı ürünleri üretiminde kullanılacak makine, alet, ekipman ve seyyar arıcı barakasına yüzde 50 hibe desteği verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı desteklemelerden arı ürünleri üreten, 50 ve üzeri arılı kovanı olan ve en az 3 yıl arı kayıt sistemine kayıtlı, arı yetiştiricileri veya bal üreticileri birliğine üye çiftçiler faydalanabilecek.

Desteklemelerden yararlanmak isteyen çiftçilerin başvurularını il, ilçe müdürlüklerine yapmaları gerekiyor. Başvuru kriterlerine ilişkin detaylı bilgiye ise Tarım ve Orman Bakanlığının internet sitesinden ulaşılabiliyor.
siirt tarım ve orman arıcılık hindi damızlık düve tarımsal yatırım proje destek hibe