İç sulara yılda 8.5 milyon yavru sazan bırakılıyor

19 March Tuesday, 2019
Türkiye’nin tüm iç sularını yıllardır yavru sazanlarla balıklandıran Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü, sazan türleri, alabalık, çipura ve akvaryum balığı üretimi de yapıyor. Göllere bırakılan çipli balıklar ile balıklandırma çalışması sürekli takip ediliyor.
İç sulara yılda 8.5 milyon yavru sazan bırakılıyor Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü, Edirne’den Kars’a kadar Türkiye’deki tüm iç suları yılda 8.5 milyon yavru sazan balığıyla balıklandırıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü’nün, Antalya Kepez’deki tesisinde sazan türleri, alabalık, çipura ve akvaryum balığı üretimi yapılıyor.

Türkiye’nin yaklaşık 350 iç suyuna balıklandırma çalışması yapan enstitü, her yıl Kars’tan, Edirne’ye kadar 8.5 milyon yavru balığı iç sulara bırakıyor ve takibini yapıyor.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Serkan Erkan, dev havuzlarda sazan balıklarının doğal ortamlarına uygun olarak üretim yaptıklarını ifade etti.

Erkan, Tarım ve Orman Bakanlığı adına bütün iç sularda balıklandırma görevini kendilerinin yürüttüğünü söyledi.

Dev havuzlarda üzeri açık ve kapalı olmak üzere sazan balıklarını doğal ortamlarına uygun olarak üretim yaptıklarını ifade eden Serkan Erkan, "Yavru alımında suyun sıcaklığı, asitlik ve bazlık durumu, tuzluluğu hep önemli. Balığın doğal ortamında olan habitatını aynen taklit ederek üretimini yapıyoruz. Sazan balığının 35 yıldır üretimini bir aksamaya mahal vermeden rahatlıkla yapabiliyoruz" dedi.

Akvaryum balıkçılığına da yaklaşık 20 yıldır devam ettiklerini aktaran Erkan, "Tür ve tür altı düzeyde 20 çeşit balığın üretimini rahatlıkla yapabiliyoruz. Bunlarda da başı Japon balığı çekiyor. Yıllık 500 bin civarı Japon balığı üretimimiz var. Diğer türlerle birlikte toplamda 700-800 bin civarında akvaryum balığını üretip toptancılara veya vatandaşa satabiliyoruz. Ama öncelikli hedefimiz bunu özel sektörde yapan üreticilerle rekabet etmek değil devletin nihai amacı özel sektöre bunu öğretmek üreticiyi teşvik etmektir. Yavaş yavaş balık üretip satmaktan ziyade özel sektörün sorunlarıyla uğraşmaya hastalıklarla ilgili problemlerini çözmeye onlara kaliteli anaç temin etmeye gayret ediyoruz" diye konuştu.
 
akdeniz su ürünleri araştırma üretme ve eğitim enstitüsü sazan balık balıklandırma