İhbarı mecburi hastalıklardan, ŞAP

30 July Tuesday, 2019
Hayvanlarda hayati öneme sahip olan ve özellikle uluslararası hayvan ticaretinde önemli rol oynayan Şap hastalığını tüm yönlerini Şap Enstitüsü Müdürlüğü Veteriner Hekimlerinden Dr.Can Çokçalışkan Web Tarım Tv’ye anlattı.
İhbarı mecburi hastalıklardan, ŞAP Haber: Bircan ACAR
Kamera: Altay TÜRÜNG-Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Çift tırnaklı hayvanlarda akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalık olan Şap hastalığı hayvancılıkta hayati önem taşıyor. Bu önemli hastalığın tüm ayrıntılarını Şap Enstitüsü Müdürlüğü Veteriner Hekimlerinden Dr.Can Çokçalışkan Web Tarım Tv’ye anlattı.
Çokçalışkan, “ Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların verim kayıpları ile başlayan,karakterize,çok bulaşıcı,viral ve ihbarı mecburi bir hastalıktır. Türkiye’de virüsün değişik tip ve alt tipleri de bulunuyor” dedi.

Hastalığın hayvanlardaki belirtilerini sıralayan Dr.Can Çokçalışkan,hayvan yetiştiricilerinin özellikle iştahsızlık ve yüksek ateş gibi belirtilerde veteriner hekime başvurulmasının altının çizdi.

Hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşmadığını ama hayvandan hayvana çok çabuk bulaştığının altını çizen Çokçalışkan, “Şap Hastalığı, hayvanlarda verim açısından çok sıkıntı oluşturduğu için ve aynı zamanda uluslararası ticarete getirilen bir kısım kısıtlamalar nedeni ile hastalık önemli bir hastalık, mutlaka bildirilmesi gerekiyor” dedi.

Hayvancılık ile uğraşanların bu hastalığa karşı alması gereken önlemlerin başında ise aşı geliyor.

Veteriner Hekim Can Çokçalışkan da “bu hastalıktan aşı ile korunmak mümkün. Özellikle o yıl ülkede seyreden virüslere karşı aşı üretiliyor. Bu aşılar 6 aylık süreler ile koruma sağlıyor. Ancak hayvanların ilk yıl aşılamaları daha önemli. Yavrular doğduktan sonra anneden ağız sütü almamışlar ise mutlaka iki hafta içinde aşılanması gerekiyor. Eğer aşılı bir anneden ağız sütü almışlar ise iki aya kadar aşılama geciktirilebiliyor. Ancak ilk aşısını alan buzağılarda ve kuzularda tekrar aşısı dediğimiz aşının da yapılması gerekiyor” şeklinde ifade etti.
şap şaphastalığı şapenstitüsü hayvanhastalıkları hayvanlardahastalık destek hibe