İncirköy Muğla’nın lavanta merkezi olacak

23 January Tuesday, 2018
Muğla’nın İncirköy mahallesinde lavanta tarlası tesis edilerek 7 bin adet lavanta fidanı dağıtımı yapılacak.
İncirköy Muğla’nın lavanta merkezi olacak Haber: Nurgül AKDAĞ ÇİLOĞLU
Kamera: Uğur ACAR
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi 2015-2018 yılları arasında 38 ilde devam ediyor.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi kapsamında lavanta tarlaları oluşturmak, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından dikimi yapılan adaçayı tarlalarını kontrol etmek ve çeşitli kurslara katılarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere sertifikalarını vermek üzere Fethiye İlçesi İncirköy Mahallesinde bir program düzenlendi.
Muğla Valisi Esengül Civelek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün İncirköy’de başlatmış olduğu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesinde üreticilerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Muğla’nın tarımda güçlü bir kent olduğunu, İl Müdürlüğünün uyguladığı bütün projelerin başarıyla sonuçlandığını belirten Civelek, İncirköy’deki lavanta üretiminin çok bereketli olmasını diledi.
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal da, 2015-2018 yıllarını kapsayan Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi Projesinin 17 ilde uygulandığını ve en başarılı olan ilin Muğla olduğunu vurguladı. Erkal, bu başarıda Muğla Üniversitesinin, Orman Bölge Müdürlüğünün ve üreticilerin katkısının büyük olduğunu kaydetti. Erkal, “İl genelinde yaptığımız eğitimlerle 20 bine yakın üreticiye ulaştık. Burada da lavanta tarlası tesis edeceğiz ve 7 bin adet lavanta fidanı dağıtımı yapacağız” dedi.
İncirköy Mahalle Muhtarı Orhan Orhun ise, İncirköy’ü lavanta üretim merkezi haline getirmek istediklerini söyleyerek, herkese katkılarından ve katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Konuşmalar tamamlandıktan sonra, Muğla Valisi Esengül Civelek ve beraberindekiler İncirköy Mahallesinde bulunan Çalba Aromaterapi Merkezine giderek firma sahibi İlhan ÇIRPAN’dan firma hakkında bilgi aldı. Daha sonra önceden tesis edilen Özcan Sönmez’e ait adaçayı tarlasına gidilerek incelemelerde bulunuldu. Daha sonra buradan 2016 yılı Genç Çiftçi Desteği Projesi’den faydalanarak Küçükbaş Hayvancılık Tesisi işleten Zeren Orhon’un işletmesi ziyaret edildi. Son olarak Murat Olgun’a ait tarlaya gidilerek lavanta dikimi gerçekleştirildi.
2018 yılında 164 bin adaçayı fidesi, 20 bin kekik fidesi, 240 kg sahlep yumrusu, 5 bin adet defne fidanı, 200 sakız ağacı fidanı, 2 bin şeker otu fidesi, 6 bin oğul otu fidesi ve 10 bin lavanta fidesi dağıtılarak yeni demonstrasyon alanları kurulacak ve eğitim çalışmalarına devam edilecek.
Düzenlenen bu programa; Muğla Valisi Esengül Civelek, Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, kurum müdürleri, ilçe müdürleri ve üreticiler katıldı.
 
muğla aromatik bitki demonstrasyon lavanta