İpek böceğinin 45 günlük mucizevi serüveni

17 November Tuesday, 2020
Bilecik Valiliği, ipek böceğinin 45 günlük mucizevi dönüşümünü tüm ayrıntılarıyla kayıt altına aldı.
İpek böceğinin 45 günlük mucizevi serüveni Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesine bağlı Mayıslar köyündeki Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kozabirlik) tesislerinde canlandırılan ipek böceği yumurtalarının 45 günlük dönüşümü, kayıt altına alınarak basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Yumurtaların üreticilere tesliminden koza yapımına kadar geçen sürenin kaydedildiği görüntülerde, ipek böceğinin dönüşümü gözleniyor.

Bilecik Valisi Bilal Şentürk, yaptığı açıklamada, ildeki ipek böceği yetiştiriciliğinin, Kurtuluş Savaşı öncesine dayandığını söyledi. "Yaptığımız bu yolcukla 45 günlük larvadan ipeğe dönüşüme şahit olduk. Gençlerimizin daha fazla bu mesleğe yönelmesini istiyoruz. Köyümüzde kendi imkan ve kabiliyetimizi en verimli şekilde kullanarak, kendi işimizin patronluğunu yaparak ipek böcekçiliğine yönelebiliriz. İpek böcekçiliğinin daha da yaygınlaşmasını arzu ediyoruz." dedi.

Kozabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Işık da üretimin gelenek olduğunu belirtti ve şunları kaydetti: "Kültür ve miras ürününün devam etmesini istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığınca kilo başına hayvancılık desteği veriliyor. Adeta bitme noktasındayken sürdürebilir bir ürün oldu. Elde edilen kozalar kooperatif personelimizce Bilecik, Adapazarı, Bursa, Eskişehir ve Alanya'daki kooperatiflerdeki personellerimiz tarafından yerinden alınarak kooperatifimizin depolarına getiriliyor."

Bilecik'in İnhisar ilçesine bağlı Koyun Köyü Muhtarı Gürol Emir de ipek böcekçiliğini tavsiye etti. "İpek böceği ile uğraşmak aynı zamanda çok zevkli. Yetiştirmesi, bakması yani bir şefkatle, sevecenlikle yapıyorsun. Bunun en zor günü 8. gün. Devlete ve ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Gençlerimize köylerine dönüp ipek böceği ile uğraşmalarını tavsiye ederim, getirisi çok güzel." diye konuştu.
ipek böceği bilecik üretim Bilal Şentürk Ramazan Işık Gürol Emir