Isparta’da mor hasat heyecanı

28 July Tuesday, 2020
Toprakla buluştuğu anda üreticisini heyecanlandıran lavanta fideleri büyüyüp çiçek açınca da turistlerin ilgi odağı haline geliyor. Isparta’nın lavanta tarlalarıyla ünlü Kuyucak Köyü’nde de mor çiçeklerle bezenen tarlalarda hasat heyecanı başladı.
Isparta’da mor hasat heyecanı Toprakla buluştuğu anda üreticisini heyecanlandıran lavanta fideleri büyüyüp çiçek açınca da turistlerin ilgi odağı haline geliyor. Isparta’nın lavanta tarlalarıyla ünlü Kuyucak Köyü’nde de mor çiçeklerle bezenen tarlalarda hasat heyecanı başladı.
Haber: Isparta İl Enformasyon
Kurak araziler lavantayla can buldu, mor tarlalar turizm merkezi oldu.
Isparta’nın Keçiborlu İlçesi’nde uzun yıllar önce, gül tüccarları Zeki Konur ve Nihat Yılmaz’ın Fransa’dan getirdiği lavanta fidelerinin gül bahçelerinin etrafına dikilmesiyle başlar lavanta kokulu köyün hikâyesi.
Bugün Kuyucak Köyü çevresinde yaklaşık 3 bin dekarlık bir alanda lavanta yetiştiriliyor. Her yıl lavantalar çiçek açtığında mor renge bezenen lavanta bahçeleri turistler için de görsel bir şölen sunuyor.
Başlangıçta evlerin bahçelerinde ya da gül tarlaların kenarlarında sadece süs amaçlı yetiştirilen lavanta, tıbbi aromatik bitki olarak çok değerli ve kozmetik sektörünün de vazgeçilmezi.
Temmuz ayının sonunda başlayıp Ağustos ayı sonlarına kadar devam eden hasat bu yıl Koronavirüs salgını nedeniyle biraz sönük geçse de lavanta tarlaları yerli ve yabancı turistlerin, fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı olmayı sürdürüyor.
Doğal yapısı, görsel güzelliği ile Güney Fransa'nın köylerine benzetilen ilçe, “Keçiborlu Lavanta İle Kalkınıyor Projesi” ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen “Gelecek Turizmde” çalışmasına da dâhil oldu.
Geniş ürün yelpazesi ile Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Isparta, gülden sonra lavantayla da adından söz ettirme yolunda emin adımlarla ilerliyor.
 
ısparta lavanta turizm hasat tıbbi aromatik bitki