İsrafsız sofralar için yemek pişirdiler

24 December Friday, 2021
Tüketicilere gıda israfının azaltılması bilincinin verilmesi amacıyla İstanbul’da açılan "Gıdanı Koru Mutfağı Atölyesi" renkli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Doğada hiçbir malzemenin atık olmadığına dair farkındalık oluşturmak isteyen kamu ve özel sektör kurum temsilcileri atölyede önlüklerini takıp atık malzemelerden yemek pişirdi.
İsrafsız sofralar için yemek pişirdiler Haber: İstanbul İl Enformasyon

"Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" kampanyası için mutfağa giren yöneticiler gıda israfına dikkat çekmek için atık ürünlerden yemek yaptı. İsrafa karşı farkındalık oluşturmak için hayata geçirilen "Gıdanı Koru Mutfağı Atölyesi"nin ilki İstanbul'da düzenlendi.

Şişli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği çalışmaya katılan; İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Şişli Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Selman Küçük ve diğer yöneticiler önlük giyerek tezgâhın başına geçti.

Gıda israfına dikkat çekmek amacıyla artık malzemelerle yemek yapan katılımcılar hem eğlenceli vakit geçirdi hem de hiçbir malzemeyi çöpe atmadan yemek yapılabileceğini gösterdi.
Dünyada üretilen gıdanın yaklaşık 1,3 milyar tonunun israf edildiğini belirten İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Tarım ve Orman Bakanlığının da bu israfa dikkati çekmek ve Türkiye'deki gıda israfını engellemek için FAO ile beraber "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" projesini başlattığını hatırlattı.

Türkiye'de bir yılda yaklaşık 33 milyon ton çöpün 15 milyon tonunun gıda olduğuna dikkati çeken Karaca, "Bu durumda ülke ekonomisinin 15 milyar lirasının çöpe gittiğini görüyoruz. Biz ne kadar az israf edersek, o kadar başarılı oluruz. Bu projede çıkış noktamız farkındalık yaratmak. Eskiden marketlere alışveriş listesiyle giderdik. Yeniden bu alışkanlığın oluşmasını istiyoruz. Markete gittiğimizde ondan da bundan da aldığınızda bir bakıyorsunuz ki aslında ihtiyacınızdan daha fazlasını almışsınız. Bir süre sonra onların dolapta çürüdüğünü veya çöpe atıldığını görüyoruz." diye konuştu.
Karaca, okullarda çocuklarla yaptıkları etkinliklerde de alışverişe liste hazırlayıp gitmek, tabağa yenilebilecek kadar yemek almak, evdeki gıdayı atmadan önce değerlendirmek konularında farkındalık oluşturduklarını, böylece gıda israfını azaltmaya çalıştıklarını anlattı. Bakanlığın "Söz Veriyorum" adlı sosyal medya kampanyasına da değinen Karaca, vatandaşlara "gidanikoru.com" adresine girerek, gıda israfına katkı sunacaklarına dair söz verip, kampanyaya katılım sağlamaları çağrısında bulundu.

Şişli Kaymakamı Ali Fuat Türkel de gıda israfının son yıllarda önemli bir sorun haline geldiğini, ürünlerin neredeyse 3'te 1'inin tüketilmeden çöpe gittiğini ifade etti. Herkesi gıda israfı konusunda duyarlı olmaya davet eden Türkel, "Türk milleti için inancımız gereği ekmek, yemek nimettir. Bunların çöpe gitmesi, atılması, değerlendirilmemesi büyük ızdırap veriyor. İsraf bizim için düşünülmeyecek bir şey. Dolayısıyla israfa dikkat çekiyoruz. Yemeğimizi, ekmeğimizi israf etmeyelim. İhtiyacımız kadar alalım, ihtiyacımız kadar tüketelim. Gıdayı değerlendirelim. Yenmiyorsa da yine insan tüketimi yoksa diğer canlıların beslenmesi için ayıralım. Etkinliğimizin amacı da o, buna dikkati çekmek." değerlendirmesinde bulundu.

Etkinliğin sonunda kurum ve kuruluş temsilcilerine katılım belgeleri takdim edildi.
istanbul gıdanı koru israf mutfak atölyesi fao tarım ve orman