İthal kurbanlık yok

31 July Wednesday, 2019
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç "İthal kurbanlık yok. Tüketiciler bilsin ki aldıkları hayvan kendi üreticimizin büyüttüğü hayvandır." dedi.
İthal kurbanlık yok Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Veteriner Hekim Prof. Dr. Yunus Kılıç Ankara’da Altındağ Belediyesi’ne bağlı kurban kesim yerlerini inceledi.

Aynı zamanda veteriner hekim de olan Kılıç, "Bizim hayvan ithal ettiğimiz dönemler oldu. Türkiye'de her yıl ortalama 850 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin de küçük baş hayvan kurban kesiliyor. Hayvan stokumuza baktığımızda 1 milyon 250 bin büyükbaş, 3 milyon 500 de küçükbaş hayvan stokumuz var. Dolayısıyla burada fazla hayvanımız var. İthalata gerek yok ve ithalat da yapmıyoruz. Biz kurbanlık için hayvan ithal etmedik. Özellikle tüketiciler çok net bilsin ki aldıkları hayvan kendi üreticimizin beslediği, büyüttüğü, semirttiği, doğal ve organik hayvandır. İlçe ve illerde hayvanların ön muayene, aşı ve ilaçlarına bakılıyor. Bütün bunlar yapıldıktan sonra pasaport düzenlenip büyükşehirlere hayvan gönderiliyor. Yolda da yine denetlemeler yapılıyor. Çalıntı hayvanlar bu pazarlara giremez. Buradaki hayvanlar, sahibi belli olan, aşıları, yaşları bilinen hayvanlardır. Kulak küpe numarasını girdiğiniz zaman hayvana ait bütün bilgilere ulaşabilirsiniz. Hayvanlar doğduğu ilk günden beri kayıt altına alınıyor." değerlendirmesinde bulundu.
 
Kılıç denetimlerini sürdürerek kurbanlık satıcılarından bilgi aldı.
Erzurum sera sebze meyve