Japonlara Gümüşhane somonu

19 September Tuesday, 2017
Özellikle Orta Asya ülkelerinin, somon ihtiyacını karşılamak üzere Karadeniz bölgesindeki üreticilerle irtibata geçmesi, bu yıl yüksek düzeyde somon ihracatının yapılacağını gösteriyor.
Japonlara Gümüşhane somonu Haber: Gümüşhane İl Enformasyon-Mustafa MERAL
 
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Kürtün Barajında alabalık üretimi yapan işletmelere ziyarette bulunarak üretim faaliyetlerini yerinde inceledi. 
Beraberinde Torul Kaymakamı ve Kürtün Kaymakam Vekili Mustafa Karali, Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın’ın da eşlik ettiği programda, işletme sahipleriyle görüşerek sorunlarını dinleyen Vali Memiş, üreticilerin talepleriyle ilgili notlarını aldı.
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Harşit Çayı üzerinde enerji üretimi amacıyla yapılan Torul ve Kürtün barajlarının toplam göl alanlarının 6,5 kilometre kare olduğunu ifade etti. Vali Memiş, Karadeniz bölgesinin en önemli alabalık ve Karadeniz somonu üretim sahalarından birisinin Torul ve Kürtün baraj gölleri olduğunu söyledi.
Kürtün ve Torul barajlarının elektrik enerjisi üretiminin yanında Gümüşhane’nin ve bölgenin ekonomisine çok ciddi anlamda katkı sağladığına değinen Vali Memiş, baraj göllerindeki 11 işletmede yılda yaklaşık 3 bin tonluk alabalık ve Karadeniz somonu üretiminin söz konusu olduğunu kaydetti.
Bu barajların temiz ve sağlıklı sularında üretilen balıkların tüm Karadeniz bölgesi illerine gönderildiğini, hatta Karadeniz somununun daha sonra denize giderek yetiştirildikten sonra Japonya’ya ihraç edildiğine vurgu yapan Memiş, “Bizim için hakikaten mutluluk verici bir durum. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Gümüşhane’de, Torul’da, Kürtün ve Özkürtün’de kafes balıkçılığı artık bir kültür haline geldi” dedi.
Devlet olarak diğer tüm tarımsal sektörlerde olduğu gibi balıkçılık sektörünü de desteklediklerini ifade eden Vali Memiş, şöyle devam etti: “Buradaki işletmelerin birtakım sorunları var, ilgileneceğiz. Standartlara uygun işletmeler olduğunu gördük. Hatta bazı ölçüm cihazları Türkiye’de ilk defa Kürtün Barajında deneniyor. Suyun sıcaklığını anında ölçerek hem işletmelere hem de Bakanlığa aktarılıyor. Böylece balıklarda meydana gelebilecek hastalık gibi konulara da anında müdahale imkanı söz konusudur” dedi.
Gümüşhane’de projeye dayalı alabalık yetiştiriciliği yapan 39 adet işletme bulunuyor.  Bu işletmelerin 17 adedi karada, 22 adedi ise Torul ve Kürtün baraj göllerinde olup yıllık toplam üretim kapasiteleri yaklaşık 5 bin ton civarında. Kürtün barajında toplam 3 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip 11 adet, Torul barajında ise 2 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip 11 adet işletme bulunuyor.
2017 yılında yapılacak destekleme oranları Bakanlar Kurulu Kararıyla 0,65 TL’den 0,75 TL’ye çıkarıldı. Kilogram üstü alabalık üretimi yapılması halinde 0,25 TL daha ilave destek yapılmasına karar verildi. Böylece 2017 yılında 1 kg alabalık için 1 TL destekleme yapılacak. Özellikle Orta Asya ülkelerinin, somon ihtiyacını karşılamak üzere Karadeniz bölgesindeki üreticilerle irtibata geçmesi bu yıl yüksek düzeyde somon ihracatının yapılacağını gösteriyor. Bu şekilde yetiştiricilik ürünü somonun ihracatıyla ülke ekonomisine yeni girdi sağlanması hedefleniyor.
 
Gümüşhane alabalık somon kürtün barajı ihracat