Kaçak avcılara 2020’de geçit verilmedi

05 January Tuesday, 2021
Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2020 yılı içerisinde kaçak avlanan 391 kişiye 1 milyon 500 bin lira idari para cezası uyguladı.
Kaçak avcılara 2020’de geçit verilmedi Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar DKMP Genel Müdürlüğü ekipleri bütün yurtta kaçak avcılara karşı mücadelesini sürdürüyor.

DKMP 3. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Şanlıurfa, Şırnak, Kilis, Adıyaman, Mardin ve Gaziantep’te geçtiğimiz 2020 yılında 391 kişiye 1 milyon 500 bin lira idari para cezası uygulandı. Ancak kaçak avla mücadele de zaman zaman avcılar ekiplere saldırabiliyor.

O mücadeleyi anlatan DKMP 3. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, kaçak avcıların yaban hayatı geliştirme sahalarında dahi avlanmaya çalıştıklarını belirtti. "Bu başarı, arkadaşlarımızın gayreti sonucu elde edildi. İdari para cezalarının her ne kadar caydırıcı olduğunu düşünsek de yeterli olduğunu düşünmemekle birlikte, bu konuda gerekli desteğin halkımız tarafından verildiğinde, ancak bu kaçak avcılığın önüne geçebileceğimize inanıyoruz. Halkımızın ve duyarlı vatandaşlarımızın desteklerini bu konuda her zaman gördük. Bize her konuda, 7 gün 24 saat desteğini veren halkımıza teşekkür ediyoruz. Canı pahasına 7 gün 24 saat görevini yapan ekiplerimiz, tehlikelerle karşı karşıya kalmakta. Hemen yakın zamanda, 26 Aralık’ta ekiplerimize gelen bir ihbarı değerlendirmek üzere sahaya gidildiğinde, 4 kaçak avcının, 3 tane gözümüzden bile sakındığımız ceylanlarımızı öldürdüğünü tespit ettik. Ceylanları öldürenler jandarmanın iş birliğiyle ve çevredeki halkın destekleriyle ekiplerimiz tarafından suç üstü yakalandı. Şahıslara cezai işlem uygulandı. Şanlıurfa'nın gözbebeği olan bu ceylanları, halkımızın ve kolluk kuvvetlerinin desteğiyle koruyabiliriz. Kaçak avcılıkla mücadelede, ekiplerimiz 7 gün 24 saat, canı pahasına sahada. Bunu yaparken de gözlerini hiçbir şeyden sakınmıyorlar. Halkımızdan desteğini sürdürmesini talep ediyoruz."

Bölge müdürü Çiçek, bölgedeki biyolojik zenginliğin belirlenmesinin yanı sıra kaçak avcılıkla mücadelede fotokapanların çok önemli rol aldığını vurguladı. Sahanın korunmasında fotokapanların kullanılmasının yanı sıra yeni cihazlar da kullanacaklarını aktaran Çiçek, "Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahamız ve 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonumuz, 7 gün 24 saat fotokapanlarla izlenmekte ve civarda yerleştirdiğimiz kameralarla takip edilmekte. Kaçak avcılıkla mücadelemizde fotokapanlarımızın önemi çok büyüktür. Çevrede çeşitli noktalara çok sayıda fotokapan yerleştirmek suretiyle kaçak avcılığın önüne geçmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra bakanlığımız ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün verdiği destekle bu yıl, termal görüşlü, gece görüntü alabilen dronelerle sahamızı koruyacağız. Birçok alanda ve kaçak avcılıkla mücadelede birçok drone alımı yapılacak." diye konuştu.

Tesisteki ceylanların bir kısmı yeterli olgunluğa eriştiğine doğaya yeniden salınıyor. Salınan ceylanların ekiplerce takibi de sürüyor.
güneydoğu dkmp doğa koruma milli park koruma kaçak av mücadele