Kadın çiftçi akademisi eğitime başladı

10 February Monday, 2020
Türkiye'de bir ilk olarak Antalya'da kurulan Kadın Çiftçi Akademisi'nde 12. Ders, Döşemealtı ilçesi kadın çiftçilerinin yoğun katılımıyla Döşemealtı Belediyesinde gerçekleştirildi.
Kadın çiftçi akademisi eğitime başladı Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanlığı, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu ve Döşemealtı Belediyesi işbirliği ile kurulan akademide, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Öğretim Üyesi Dr. Zafer Alpkent tarafından “Gıda Hazırlama Sürecinde Hijyen” anlatıldı.

2020 yılı Nisan ayına kadar sürecek eğitimlerde bugüne kadar kadın çiftçilere Akdeniz Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Prof. Dr. Şule Orman, Prof. Dr. İbrahim Yılmaz,  Prof. Dr. Hamide Gübbük, Prof. Dr. Kemal Karabağ, Dr. Sevinç Şener ve Dr. Zafer Alpkent  tarafından “İyi Tarım Uygulamalarına Giriş”, “Toprak Verimliliği ve Bitki Besleme”, Meyve Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları”, “Çiftçi Örgütlenmeleri; Kırsal Kalkınmada Kooperatifçilik”, “Sebze Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları”, “Tarımsal Üretimde Verimlilik; Çiftlik Yönetimi”, “Bitkisel Üretimde Atık Yönetimi ve Kompost Yapımı”, “Antalya’da Tropik Meyve Yetiştiriciliği”, “İyi Tarım Uygulamalarına Dayalı Arıcılık”, “Tarımsal Ürünlerin Pazarlanması”, “Mali Planlama; Gelir-Gider ve Maliyet Hesapları”, “Gıda Hazırlama Sürecinde Hijyen” konulu eğitimler verildi.

Eğitimlerin sonunda kadın çiftçilere "Katılım Sertifikası" verilecek ve Döşemealtı Belediyesi tarafından yapılacak satış yeri veya pazar yerlerinde ürettikleri ürünleri pazarlama olanağı sunulacak. Projenin sonunda kadın çiftçilerin ekonomiye ve toplumsal hayata daha güçlü bir biçimde katılım sağlamaları bekleniyor.

Eğitimler ile tarımın önemli unsurlarından olan çiftçi kadınların potansiyelinin ve tarımsal üretimdeki etkinliklerinin artırılması, toplumsal statülerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.