Kadınlar kooperatif kurdu, organik üretime başladı

15 March Friday, 2019
Hakkârili kadınlar dağlardan toplanan otlar ile organik sebze ve meyvelerden hazırlanan ürünleri satacakları bir tesise kavuştu. Bir kooperatif çatısı altında güçlerini birleştiren kadın çiftçilerin kurduğu işletme törenle açıldı.
Kadınlar kooperatif kurdu, organik üretime başladı Bir grup girişimci kadın tarafından "Organik Saklı Şehirler Projesi" kapsamında Hakkâri’de kurulan işletme törenle hizmete girdi. 
Girişimci kadınlar kurdukları işletmede dağlardan toplanan otlar ile organik sebze ve meyvelerden ürettikleri ürünleri satacak.
Kadın Girişimciler Derneği ve Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifi üyesi kadınların yürüttüğü proje, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca finanse ediliyor, İl Özel İdaresi tarafından destekleniyor.
İşletmenin açılışı için düzenlene törende konuşan Vali İdris Akbıyık, çalışmanın yöreye has ürünleri de markalaşmasına katkı sağlayacağını belirtti.
Akbıyık, "Türkiye'de endemik tür diyebileceğimiz dağlardan toplanmış bitkiler, yine kadınların yetiştirdikleri ürünler var. Bir taraftan Şemdinli Nehri markası Şemdinli'nin organik balı, diğer taraftan Çukurca'nın Zap markası. Gerçekten hepsi birbirinden değerli. Hakkâri ilimiz gelişiyor, kalkınıyor. Tarımdan sağlığa, eğitimden spora, kültürden her alanda güzel ve ciddi gelişmeler var. İşte bu da onun göstergesi." dedi. 

Kentte birçok projenin hayata geçirildiğini dile getiren Vali Akbıyık, "Bu projeler artarak devam edecek. Bir toplumun kalkınabilmesi için kadın ile erkek eşit şekilde istihdamda, sporda, kültürde, ekonomide, her yerde olmaları gerekiyor." diye konuştu. 
Hakkâri Tarım ve Orman İl Müdürü Vahap Şimşek ise, projeyle kadın çiftçilere eğitimler verilmesinin, organik tarım faaliyetlerinin arttırılmasının, Hakkâri’nin organik tarım havzasının geliştirilmesi ve sürdürülebilir doğal kaynaklarının korunmasının sağlandığını söyledi.
Konuşmaların ardından katılımcılar tesisi gezerek bilgi aldı ve organik ürünlerin tadına baktı.
 
hakkari kadın çiftçi organik üretim organik saklı şehirler projesi kadın girişimciler derneği ve çiçeklerin özü kadın kooperatifi