Kadınlardan ağaçlandırmaya büyük destek

08 March Friday, 2019
Türkiye'nin en büyük fidanlıklarından Eskişehir Orman Fidanlığında çalışan 100 kadın işçi, tohumdan çimlendirmeye, bakımdan sulamaya kadar birçok işi üstlenerek yeşil bir dünya için emek harcıyor. Ancak emekleri karşılıksız kalmıyor. Eskişehir’den Afyonkarahisar’a kadar geniş bir alan onların yetiştirdikleri fidanlar ile yeşillendiriliyor.
Kadınlardan ağaçlandırmaya büyük destek

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Eskişehir Orman Fidanlığında çalışan kadınların küçük bir tohumken büyütüp boylandırdığı fidanlar, daha yeşil Türkiye için toprakla buluşturuluyor. 

Eskişehir kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki 1937 yılından beri faaliyet gösteren bin 695 dekar alandaki Eskişehir Orman Fidanlığı, kapladığı alan ve kapasitesi itibarıyla Türkiye'nin en büyük fidanlıklarından birisi durumunda.  

Tesiste her yıl tohum halindeyken ekilip büyütülen 15 milyon civarında fidan, başta Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentine gönderiliyor. Yoğun çalışma yürütülen fidanlıkta emek harcayan işçiler arasında yer alan 100 kadın, Türkiye'nin yeşillendirilmesine katkı sağlıyor.

Fidanlıkta çalışan işçilerden 50 yaşındaki Ayşe Tetik "Fidanlar bizim çocuklarımız. İki çocuğumu yetiştirdiğim gibi onları da büyütmek istiyorum. Eskiden, doğduğum Seyitgazi ilçesindeki bazı dağlarda pek ağaç yoktu, şimdilerde fidanlar dikilip ağaçlar yetişti. Köyüme gidip geldikçe mutlu oluyorum. Dağların yeşillenmesinde emeğimin olması mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, "Fidanlarımıza kadın eli değiyor. Kadınlar fidanlarımıza özen gösterdiği için çok daha iyi yetişiyor. Kadınlarımız küçük bir tohumu tüplere dikip, büyütüp boylandırarak fidan haline getiriyor. Türkiye'nin her yerine kadın eli değmiş fidanlarımızı gönderiyoruz. Okullarda, camilerde, çarşıda, karayollarında ve diğer ağaçlandırma faaliyetlerinde hep bu fidanları kullanıyoruz." dedi.

eskişehir orman fidan bölge kadın ağaçlandırma yeşillendirme