Kahramanmaraş Afşin’de Şekerpancarı Yetiştiriciliği Paneli

11 March Wednesday, 2020
Kahramanmaraş’ın Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Afşin Belediyesi işbirliğinde "Şekerpancarı Yetiştiriciliği ve Hastalıkları" paneli düzenlendi.
Kahramanmaraş Afşin’de Şekerpancarı Yetiştiriciliği Paneli Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı aynı zamanda Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı başkanlığında yürütülen panel Afşin Belediyesi Kültür Evinde düzenlendi. Panele Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, Afşin’deki kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile mahalle muhtarları ve şekerpancarı üreticileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, şekerpancarının Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu belirtti. Türkiye'de şeker pancarı üretiminin 1950'li yıllardan itibaren gelişim gösterdiğini belirten Bozkurt, "Dünya genelinde yılık şeker üretimi 180 milyon ton olarak kayıtlara geçiyor. Bunun yüzde 72 ila 78'i şekerkamışından, yüzde 22 ila 28'ide şeker pancarından elde ediliyor. Şeker kamışı ülkemizde yetişmediği için şekerimizi şeker pancarından temin ediyoruz. Dünya genelinde şeker üretiminde birinci sırada Rusya, ikinci sırada ABD, yıllık 2,5 milyon ton ile ülkemiz beşinci sırada yer alıyor. İhtiyacımız kadar şeker üretiyoruz" dedi.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ise Afşin-Elbistan Ovası'nın Türkiye'nin dördüncü büyük ovası olduğunu belirtti. İklim koşulları nedeniyle ürün çeşitliliğinin az olduğuna dikkat çekerek, "İlçemizde daha önceki yıllarda alternatif ürün olarak hububat ve baklagiller yetiştirilirken, şekerpancarı üretiminin yaygınlaşması bölge çiftçimizi ekonomik olarak rahatlattığını söyledi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Fatih Kıllı “Şekerpancarı Yetiştiriciliği”,        Prof. Dr. Nihal Buzkan “Şekerpancarı Bitkisinde Virüs Hastalıkları ve Mücadelesi”, Dr. Öğretim Üyesi Yaşar Alptekin “Şekerpancarı Bitkisinde Görülen Önemli Bakteriyel Hastalıklar ve Mücadelesi”, Araştırma Görevlisi Bedriye Bilir ise “Şekerpancarı Bitkisinde Bitki Besleme ve Gübreleme” konularında çiftçilere bilgi verdi.