Kahramanmaraş kurutmalık kuru üzümde iddialı

17 March Tuesday, 2020
Her geçen yıl artarak devam eden ve 25 bin dekarı aşan üretim alanıyla Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesinin markalarından birisi haline gelen kuru üzüm yetiştiriciliğinde çiftçilerin daha kaliteli ve verimli ürün elde edebilmelerine katkı sağlayabilmek amacıyla önemli çalışmalar hayata geçirildi. Kahramanmaraş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün devam eden çalışmaları kapsamında Taşdemir Mahallesi’ndeki çiftçilere yönelik "Bağcılıkta Budama Teknikleri" konulu uygulamalı budama demanstrasyonu düzenlendi.
Kahramanmaraş   kurutmalık kuru üzümde iddialı Bu çalışmalarla teorikte yer alan bilginin arazi şartlarında pratiğe aktarılması, modern tekniklerin anlatılması ve bilinçli tarım yapılması noktasında farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Ayrıca yanlış budamadan kaynaklanan verim ve kalite kayıplarının önüne geçebilmek amacı ile çiftçilerin tecrübelerinin üzerine teknik detayların da eklenmesi ile verim artışının yanı sıra hastalık ve zararlılarla mücadele noktasında da mesafe kaydedilmesi hedefleniyor.

Diğer taraftan uzmanlar, tüm meyve ağaçlarında olduğu gibi bağcılıkta da ekonomik açıdan karlı bir üretim yapabilmek için budama işleminin tekniğine uygun olarak çeşidin isteği ve bölgenin iklim durumu dikkate alınarak özenle yapılmasının önem arz ettiğini vurgularken, bölgede hâkim konumda olan Kilis Karası ve peygamber (Besni) üzümü kurutmalık çeşitlerinin budama teknikleri ile ilgili detaylı bilgilerinin yer aldığı demanstrasyon  çalışmaları  çiftçiler tarafından  memnuniyetle karşılandı.
kuru üzüm