Kahramanmaraş’ta hedef sıfır dane kaybı

21 June Thursday, 2018
Kahramanmaraş’ta hububat hasadı başladı.
Kahramanmaraş’ta hedef sıfır dane kaybı Haber: Erdem BAĞCI
Kamera: Zafer CANLI
Drone: Muhammed AKGÜN

Kahramanmaraş tarımında önemli bir potansiyele sahip olan buğday alanlarında hasadın başlaması ile dane kayıplarını en aza indirmek için çalışmalar hızlandı.
 
Arazide tarla başlarında İl Müdürlüğü teknik elemanları tarafından yapılan kontrollerde hasadın kayıpsız yapılması hedefleniyor.
 
Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Bozkurt buğday hasat döneminin başlamasıyla birlikte arazilerde çiftçileri ziyaret ederek bilgi aldı.
 
Konu hakkında bir açıklama da yapan Mustafa Bozkurt, “Buğday hasadının başlaması ile birlikte biz de arazide teknik elemanlarımız ile birlikte denetimlerimizi yapıyoruz. Dane kaybının önlenmesi için biçerdöverdeki hataları anlatıp önlem alınmasını sağlıyoruz. Kahramanmaraş’ta hedefimiz sıfır dane kaybı” dedi.
 
50 yıldır çiftçilik yapan 64 yaşındaki Hacı Canbolat da verimden oldukça memnun olduğunu söyleyerek “Allah devletimize milletimize zeval vermesin” dedi.
 
 
Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada biçerdöverle hasatta dane kaybının nedenleri şöyle sıralandı:
 
1- Zamansız hasat (hasat olgunluğu devresi harici hasat),
2- Biçerdöver kullanıcılarının “Operatör yetiştirme kursu”na katılmadığından teknik bilgilerden mahrum oluşu,
3. Kurs görülmüş dahi olsa kâr amacı ile biçerdöverlerin yüksek hızda çalıştırılması,
4. Hububat durumuna göre her tarla için biçerdöverin ayarının yeniden yapılmaması,
5. Tarlanın tesviyesiz olması,
6. Çiftçinin biçerdöver hakkındaki teknik bilgileri ve dane kayıp ölçüm yöntemini bilmemesi.
 
Bu nedenler kaldırıldığında tahılın toprağa dökülmeyeceği ve hasat esnasında kaybedilmeyeceği vurgulanan açıklamada yoğun bir emek ve masraf ile yetiştirilen ve hasada gelen buğday ürününün tane dökümüne ve kalite düşüklüğüne meydan vermeden zamanında, biçerdöver ehliyeti bulunan tecrübeli operatörlerle yapılmasının büyük önem taşıdığının altı çizildi.
 
Açıklamada ürün sahiplerine uyarılar da yer aldı. Üreticilerden;
 
- Makineli hasada uygun tohum kullanmaları (Ürün seçiminde ilk bakla yüksekliği fazla, aynı zamanda olgunlaşan, kendiliğinden döküm yapmayan),
- Uygun çeşit ve miktarda gübre kullanmaları (yanlış gübreleme ve gereğinden fazla gübre kullanarak yatmaya meydan vermemek),
- Uygun sulama yöntemlerini kullanmaları (yatmaya neden olmayan, göllenme, çamurlanma meydana getirmeyen, sulama yöntemlerini kullanmak),
- Yabancı otların makinenin çalışmasını engellememesi için (tıkanmalar vb. yapmaması için) kültürel tedbirler almaları veya kimyasal mücadele yapmaları),
- Hasat öncesi kayıpların meydana gelmesinin engellenmesi (yabanı hayvan, evcil hayvan, insan, alet-ekipman vs. nedenlerle kayıpların meydana gelmesinin engellenmesi),
- Arazi tesviyesi yaptırmaları (Makinenin biçici ve kesici organlarını ve biçim yüksekliğini ayarlanması),
- Tarlada taş, ağaç artıklarını temizlemeleri,
- Biçerdöver sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme imzalamaları,
- Taşıma ve depolama kayıplarını azaltma yönünde hazırlıklar yapmaları,
- Biçim esnasında ürünün başında olmaları ve dane kayıplarını sık sık kontrol etmeleri, operatörü uyarmaları,
- Hasat olgunluğuna gelmeyen ürünlerini ve çiğli ürünlerini hasat ettirmemeleri,
- Yangın çıkma ihtimaline karşı, orman alanlarına yakın tarlalarda biçim yaparken, hasat sırasında pulluk bağlı bir traktörü tarlada hazır bulundurmaları istendi.
 
Öte yandan üreticilerin dane kayıplarıyla ilgili sorunlarını en yakın İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirmeleri istendi.
 
 
Hububat hasadı Kahramanmaraş hububat hasadı dane kaybı