Kahramanmaraşlılar bağbozumu ve şire yaptı

12 October Friday, 2018
Kahramanmaraş'taki 5. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında "Bağ bozumu ve Şire Hazırlanma" etkinliği düzenlendi. Fuar alanında geleneksel yöntemlerle üzüm suyu sıkılıp kaynatıldı. Şire, pekmez ve cevizli sucuk yapıldı.
Kahramanmaraşlılar bağbozumu ve şire yaptı 5. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’na ev sahipliği yapan Kahramanmaraş’ta "Bağbozumu ve Şire Hazırlanma" etkinliği düzenlendi.
Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlikte etkinlikte, Bertiz bölgesindeki bağlardan getirilen üzümler sergilendi.
Ardından yöresel kıyafetler giyen çiftçiler, üzümlerin suyunu sıkarak elde ettikleri şırayı, kazanlarda kaynatarak pekmeze dönüştürdü. Elde edilen pekmezden cevizli sucuk ile samsa yapıldı.
Pekmezle yapılan "hapısa" yemeğinin de tanıtıldığı etkinlikte, vatandaşlara üzüm suyundan elde edilen "ravanda şerbeti" ikram edildi.
Kurulan stantlarda, kente özgü buğday unu, ceviz sucuğu, kuru üzüm ile pekmezden yapılan çeşitli ürünler sergilendi.
Vali Vahdettin Özkan, emek isteyen işlemlerin ardından sucuk ve samsa yapılışını gördüklerini belirtti.
Bağ bozumunun ardından hazırlanan yiyeceklerin vatandaşlar tarafından her mevsim gönül rahatlığıyla tüketildiğini dile getiren Özkan, çiftçilerin geleneksel ürünleri, geleneksel değerleri günümüze taşımak, onları yaşatmak için çok önemli milli bir görev yaptıklarını kaydetti.
 
Kahramanmaraş bağbozumu şire pekmez üzüm tarım ve orman bakanlığı