Kalecik tarımına kadın eli değdi

08 March Friday, 2019
Kadınların dokunduğu her şey güzelleşir her iş kolaylaşır. Genç, çalışkan bir veteriner hekim Ayşe Çırak… Doğup büyüdüğü ilçede tarıma dokundu… Güzel işler başardı. Önemli bir tarımsal potansiyeli bulunan Kalecik İlçesi’nin Tarım ve Orman Müdürü olan Çırak’ın başarısının sırrı işini severek yapmak.
Kalecik tarımına kadın eli değdi Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Ekrem ALACAPUNAR
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Genç çalışkan başarılı bir ilçe müdürü.

Ayşe Çırak tarım sektöründeki az sayıda kadın yöneticiden biri.

Veteriner hekim olarak çalışma hayatına başlayan Çırak, ilçe müdürlüğüne uzanan serüvenini Web Tarım TV’ye şöyle anlattı: “Mezun olduktan sonra aklımda kamuda çalışmak var mıydı derseniz, hep hayalim benim de özel sektörde çalışmaktı. Zannediyordum ki o zaman okurken öğrencilik zamanımda, abilerimizden ablalarımızdan büyük meslektaşlarımızdan, hocalarımızdan gördüklerimiz, duyduklarımız doğrultusunda, sahada hekimlik yapacağız diye bekliyorduk. Ama sektörün her türlü alanı var, kamusal boyutu daha farklı saha boyutundan. Ben 2011 de kamuya atandım. Kendi memleketime atandım üstüne üstlük. Benim onun için ayrı bir yeri vardır. 6 buçuk yıl boyunca kendi memleketimde hayvan sağlığı alanında hizmet verdim. Okulda öğrenmiş olduğumuz verilerin üzerine sahada bir şeyleri görerek kattığımız zaman hakikaten işin gerçek tarafını görmüş olduk. Çünkü biz bilgi amaçlı olarak okulda her şeyi gördük ama bunu pratiğe dökmek ve yorumlayabilmek konusunda sahada yaşamış olduğum deneyimlerle kendime bir şeyler kattım desem daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.”

Üreticilerle hep birlikte olan, onları dinleyen, sahada çalışan bir ilçe müdürü Ayşe Çırak.

Kadın olarak tarım, ormancılık sektöründe çalışmanın zorlukları olduğunu da dile getiren Ayşe Çırak, işini severek yaptığı için zorlukların üstesinden gelebildiğini söyledi.

“Veteriner hekim olarak kadın olmak kolay mı? Hangi taraftan baktığınıza bağlı. Ben büyükbaşı çok seviyorum. Sahada serbest veteriner hekim olarak çalışan arkadaşların sadece yüzde 10’u bayan. Belki o kadar bile yoktur. Çünkü fiziksel olarak güce ihtiyaç duyduğunuz bir sektör. Dolayısıyla bir bayan için kolay değil. İmkânsızlıkları aşıyorsunuz. Zorlukları aşıyorsunuz. Ben elimden geldiğince bunu yapmaya çalışıyorum. Sevdiğim için.”
Çiftçilerin sorunlarıyla yakından ilgilenmeye çalıştığını, ilçe halkıyla ilişkisinin de çok iyi olduğunu dile getiren Çırak, “Mesaiye başladığımız zaman köylerden ilçeye gelen vatandaşlarla görüşüyoruz. Hayvan sağlığının arazi görevleri, tarımsal faaliyetlerdeki arazi kontrolleri, çiftçi işlemleri günlük işlerimiz. İnsanların “bizim kızımız” algısıyla yaklaşmaları daha farklı oluyor. Bir sıkıntıları olduğu zaman önce bana geliyorlardı.” ifadelerini kullandı.
 
Çırak, kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yaptığını, onları üretime yönlendirmek için çalıştığını da vurgulayarak: “Genç çiftçide onları yönlendirmeye çalışıyorum. Çünkü bizim bakanlığımızın çoğu projesinde kadınlara artı 1 puanımız var. Her istihdam alanında, projelerde her zaman bir önceliği var kadınların. Benim için de öyle olmuştur. Bu kadınların işe bakışından, tertip düzeninden kaynaklanıyor olabilir. Köylerde şöyle bir durum var. Biz erkeklerle muhatap oluyoruz. Hayvan sahipleri erkekler ama o hayvanlarla ilgili her türlü takibi bakımı yapan bayanlar. İşin asıl sahibi onlar.” dedi.

Ayşe Çırak’ın unutamadığı bir anısı var. Görevi sırasında ilçede yaşanan bir kuduz vakası zor günler yaşamasına neden olmuş. Güçlü duruşuyla o günleri atlatan Çırak, üreticilerle dostluklarının da böyle geliştiğini aktardı.
O günleri şöyle anlatıyor Ayşe Çırak: “2014 yılında ilçemizde büyükbaş hayvanlarda kuduz hastalığı çıktı. Tilkilerden kaynaklanan bir hastalıktı. Bir yıl falan sürdü hastalıkla mücadelemiz. Gittiğimiz yaylanın yolu yoktu. Ormanlık arazi, aşağısı uçurum. Şartlar çok kötüydü. biz o yaylada aşılama çalışması yapmak zorundaydık. Hayvanları orada topladık. Köye ilçeye sirayet olmasın hastalık dağılmasın diye. Fakat köylüler hastalık yüzünden hayvan sahiplerini dışladılar. İşletme sahibi köyden birisinin düğününe gitmiş. İnsanlar o kadar dışlamışlar ki. Demişler ki ‘kuduz var sizde’. Bir köşede kalmış. Onunla oturduk ağladık, sarıldı bana ağladı. O olayı hiç unutmam bende ayrı bir yeri vardır.”
 
Genç ilçe müdürü Ayşe Çırak’ın çiftçilere özellikle kadın çiftçilere tavsiyesi de üretimi arttırmak için çalışmak.
“Üretimin kaynağı kadınlar” diyen Çırak, “Bizi kurtaracak olan tek şey üretim. Kadınları üretime dahil etmeye çalışıyoruz. Çünkü anaç olan biziz. Üretimin kaynağı bizle başlıyor. Kadınların özverili olması gerekiyor. Zaten özverililer. Onların bu özverilerini dışarı çıkaracak bir sihirli değneğin de dokunması gerekiyor. Biz kadınları üretime ne kadar dahil edebilirsek hızımızın o kadar artacağına inanıyorum. Kadınlar önemli.” şeklinde konuştu.
 
kalecik tarım orman müdür ayşe çırak