Kalecikli genç çiftçi hayallerini gerçekleştirdi

06 December Thursday, 2018
Girişimci çiftçilerin organik tarıma ilgisi her geçen gün artıyor. Ankara Kalecik’te Aykut Songür de organik seracılık, tavukçuluk ve yumurta üretimi yapıyor. Web Tarım Tv genç çiftçiyi çiftliğinde ziyaret ederek organik üretim yapmak isteyen girişimciler için örnek başarısını görüntüledi.
Kalecikli genç çiftçi hayallerini gerçekleştirdi Haber: Cem BAYAN
Kamera: Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Kızılırmak’ın suladığı, üzümü ayvasıyla meşhur Ankara’nın Kalecik İlçesi’nde organik tarıma ilgi artıyor. İlçedeki üreticiler yeni üretim yöntemlerini Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ile çiftliklerinde uyguluyor.

O çiftçiliklerden bir tanesi de Songür Çiftliği. 2005’ten bu yana organik tarım yapan çiftlikte, başarı arttıkça ürün sayısı da çoğaltıldı. Çiftlikte organik olarak tavukçuluk, yumurtacılık ve seracılık yanı sıra mantar üretimi de yapılmakta.

Bir aile çiftliği olan tesiste üretim yapan Songür ailesi de işlerinden memnun. Çiftlik sahiplerinden üretici Aykut Songür “Erken don gibi iklim şartlarından dolayı seracılık yapıyorduk ancak çok ilkel bir düzeydeydi. Traktör giremiyordu. Şimdi dışarıda üretemediğimiz ürünleri burada yetiştirip pazara erken sokabiliyoruz. Bu sayede seracılığı genişletiyoruz. Sera büyütmek çok avantajlı. Ekilebilir alan dar olduğu için sebze meyve yetiştiriyoruz ancak sera dışında bunu yılda bir kere yapabiliyoruz. Sera sayesinde üç defa ürün alabiliyorum. İlkbaharda biberle başladım şimdi kıvırcık yetiştiriyorum, kışında fasulye yetiştireceğim. Tabi bu süre zarfında ekim nöbetine de dikkat ediyoruz.” dedi.

“Organik pazarların gelişmesi bizim için iyi haber”

Songür organik üretimde verim kaybının,  daha yüksek  fiyatla dengelendiğine dikkat çekerek “Organik üretim yaptığımız için verimde yüzde 30’luk kaybımız var. Neden? Çünkü gübreleme ve ilaçlama gibi faaliyetler yapmıyoruz. Ankara’daki pazarlarda da normal ürünlerden bir ya da iki lira kadar daha fazla bir fiyatla satabiliyoruz. Bu sayede verimde kaybettiğimizi satışla dengeleyebiliyoruz. Pazarlar da gelişiyor ve bu bizim için iyi. “

Aykut Songür, üretimde aile desteğinin önemini vurguladı. Songür “En büyük desteğimiz babam. O da buranın işletme sahibi. Babam bu işe gönül verdi. Pazar yokken dahi organik ürün üretti. Gübresiz, ilaçsız, doğayı, insanımızı ve  geleceğimizi koruyan bir üretim şekli seçti. O yüzden babamın hassaslığı bize geçti. Bende organik tarım alanında eğitim gördüm. Ayrıca dışarda başka işlerde çalışana kadar kendi arazimizde üretim yapabiliyoruz. Babam bu konuda epey yol gösterdi.” ifadelerini kullandı.
 
“İşimi zevkle yapıyorum ve tavsiye ediyorum”

Kendi gibi diğer gençlere de çağrıda bulunan Aykut Songür “Herkes köyünde tarlasında olmalı. Tarımsal üretimin bir ucu yok. Bence herkes bunu değerlendirmeli. Elbette her sektörde işçiye ihtiyaç var ancak buradaki üretim bambaşka bir his. Elinde üretim imkânı olup da şehir yaşantısına özenenler var, bence bu yanlış. İşimi yaparken zevk alıyorum. Bir şeyler üretip bunu pazara sunuyoruz. Ailemizi geçindirebiliyoruz. Çalışırsak var, azmimiz kadar karşılığını alıyoruz. Bana göre masa başı bir işten daha cazibeli bu iş, severek yapıyorum.” şeklinde konuştu.

Aykut Songür son olarak yeni başladığı kültür mantarcılığındaki planlarını anlatarak “Küçük çapta mantar yetiştiriciliğine başladım. 20 30 tonluk odamız var. Yeni başladığımız için ‘Mantar ne istiyor? Nasıl iklimlendirilmeli?’ şeklinde işin  öğrenerek kendimizi geliştiriyoruz. Mantar hem ürün anlamında hem de işçilik anlamında hassas bir ürün. Ayrıca Kütükte istiridye mantarı yetiştirme çalışmalarıma devam ediyorum.” sözlerini söyledi.
 
ankara kalecik örnek çiftçi mantar sera organik