Karakış yaban hayatını zorluyor

07 January Friday, 2022
Yurdun doğu kesimlerinde dondurucu hava etkisini sürdürüyor. Hava sıcaklığının sıfırın altında 17 dereceye kadar düştüğü Erzurum’da yiyecek arayan bir kurt ayakta donarak can verdi. Kış şartlarının ağır geçtiği bölgelerde de ekipler, hayvanların karınlarını doyura bilmesi için yemleme çalışmalarını sürdürüyor.
Karakış yaban hayatını zorluyor Gölleri bile donduran kara kış doğuda etkisini sürdürüyor.

Soğuk hava etkisini öyle arttırdı ki, yiyecek arayan bir kurt donarak can verdi.

Kars- Ardahan- Iğdır Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, kurdun ölümünde yazın yaşanan kuraklığın da etkisi olduğunu belirtti. “Erzurum Ovası'nda yaşanılan bu olayda muhtemelen bilindiği gibi bu yıl son 50 yıllın en kurak yılını geçirdik. Doğal olarak da yaban hayatı çok olumsuz etkilendi. Videoda hayvanın genel durumunun zayıf olduğunu görüyoruz. Bu ara bölgemizden gelen videolarda yaban hayvanlarının aç kaldığını görüyoruz. Kendilerine yem bulamadıklarını biliyoruz. Bundan dolayı bu kurt tipi esnasında hareket etmekte zorluk çekerken zayıf olduğundan dolayı ayakta öldüğünü tahmin ediyoruz. Üzerine daha sonra ciddi şekilde kar yağdığını görüyoruz. Çok karşılaştığımız durum değil ama son 50 yılın en kurak dönemi geçtiği için zorlu bir kış geçiriyoruz. Yaban hayatında çokça karşılıyoruz. Öyle ki kurtlar köylerde sahipli köpekleri zincirlerden alıp götürdüğünü biliyoruz.” dedi.

Soğuklarda hayvanların yiyeceğe daha kolay ulaşabilmesi için ise ekipler yoğun mesai harcıyor.
Şanlıurfa’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, Siverek ilçesi sınırlarında bulunan kar yağışının etkili olduğu Karacadağ’a yem bıraktı. Bin 910 rakımlı dağın eteklerinde kış şartlarından etkilenerek yem bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için düzenli aralıklarla yem dağıtılıyor.

Bingöl İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanlığı ekipleri, olumsuz kış şartlarında yiyecek bulmakta güçlük çeken sokak ve yaban hayvanlar için çalışma başlattı. Bazı hayvanları elleriyle besleyen ekipler ayrıca, Bingöl Belediyesine ait hayvan barınağında bulunan hayvanlara mama, süt ve yiyecek desteğinde de bulundu.
soğuk doğu güneydoğu anadolu bölgesi kurt yaban yemleme dkmp