Karamanlı üreticilere 3 proje için 3 ayrı destek

02 April Friday, 2021
Karamanlı üreticilere 3 ayrı alanda 3 ayrı destek geldi. Nohut üretimi, arıcılık ve ipek böceği yetiştiriciliği alanındaki destekler düzenlenen törenle üreticilerle buluştu.
Karamanlı üreticilere 3 proje için 3 ayrı destek Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ilk defa bu yıl uygulanmakta olan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” Projesi kapsamında Karamanlı üreticilere nohut tohumu dağıtıldı.

Sağlıklı Arı, Sağlıklı Bal, Sağlıklı İnsan’ projesi kapsamında ise Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Arı yetiştiricileri Birliği ve İl Özel İdaresinin katkılarıyla varroa parazitine karşı mücadele etmek amacıyla 50 bin arılı kovan için 5 bin 360 kutu varroa parazit ilacı teslim edildi.

İpekböceği üreticileri de desteklerden faydalandı. İpekböceği yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında destekleme başvurusu kabul edilen üreticilere 120.000 TL.’lik temsili çekler verildi.
 
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen nohut tohumu dağıtımı ve varroa ilacı dağıtım programına Vali Mehmet Alpaslan Işık, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Mehmet Alpaslan Işık, dağıtımı gerçekleştirilen nohut tohumu ve varroa parazit ilacının çiftçiler ve üreticiler için bereketli ve sağlıklı ürünler yetiştirmeye vesile olmasını diledi.
 
Düzenlenen törende Tarım ve Orman İl Müdürü Yusuf Şahinbaş ve Arıcılar Birliği Başkanı Gürsel Yasan projelerle ilgili bilgi verdi.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Karamanlı çiftçilerin büyük bir özveriyle üretim yapmasının sonucunda Karaman’ın tarım sektöründe sadece üreten değil aynı zamanda ihraç eden bir konuma gelmesinin memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi.
 
Bitkisel Üretim Genel Müdürü Hasdemir, “Ülkemizin şu anki nüfusu ve gelecekteki nüfusunu düşündüğümüzde bitkisel üretimi daha da artırmak durumundayız. Türkiye bulunduğu bölge itibariyle önemli bir stratejik konuma sahip bu nedenle gelecek yıllarda üretimi artıracak çalışmalar yapmak durumundayız. Bu çalışmaların bir bölümü de bu sene Karaman’da başlatacağımızı tarım arazilerin kullanımı çerçevesindeki ve nadas alanlarını daraltmaya imkân sağlayan baklagiller ekiminde nohut ekimine yönelik çalışmalardır. Çünkü nohut bu coğrafyanın kadim ürünlerinden biri olup dünyanın dört bir yanına ihracat imkânı oluşan önemli besleyici özelliği olan bitkisel ürünlerden biridir” dedi.
 
Protokol konuşmalarının ardından Vali Işık ve protokol üyeleri tarafından çiftçilere nohut tohumu; arı yetiştiricilerine ise varroa parazit ilacının dağıtımı gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde il genelinde toplam 414 çiftçiye 60 ton nohut tohumu ile birlikte yine il genelinde 587 arı yetiştiricisine 50 bin arılı kovan için 5 bin 360 kutu varroa parazit ilacı teslim edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl Karaman’da ilk defa destek kapsamına alınan ipekböceği yatırımlarına ilişkin proje kapsamında yatırım başvurusu kabul edilen 2 üreticiye 120.000 TL’lik temsili çekler Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir ve Vali Mehmet Alpaslan Işık tarafından verildi.
karaman 3 proje 3 destek Mehmet Hasdemir Yusuf Şahinbaş nohut tohumu ipek böceği varroa parazit ilacı