Kastamonulular Tarım Tanıtım Günü Etkinliğinde buluştu

02 November Thursday, 2023
Kastamonu "Tarım Tanıtım Günü Etkinliği"ne ev sahipliği yaptı. Kentin tarım potansiyelinin sergilendiği törende yapılan yarışmalar da renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikte ayrıca Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi Projesinden hibe alan üreticilere ekipmanların teslimi gerçekleştirildi.
Kastamonulular Tarım Tanıtım Günü Etkinliğinde buluştu Kastamonu'da "Tarım Tanıtım Günü Etkinliği" düzenlendi.

Kuzeyken Fuar Alanı'ndaki programda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü merkez ve ilçe teşkilatlarınca yürütülen hizmetlere ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

Programda, buzağı ve kuzu güzellik yarışması ile en kaliteli sarımsak yarışması da düzenlendi.

Vali Meftun Dallı, buradaki konuşmasında, Kastamonu'nun bir tarım kenti olduğunu söyledi.
Dallı, "İnsanoğlunun en stratejik ihtiyacı olan şey, önce gıda. Kendi kendimize yeter seviyede olmazsak çok büyük sıkıntılarla karşılaşacağımız belli. Onun için tarım konusunda devlet olarak şimdiye kadar verdiğimiz her türlü teşviği, desteği daha artırarak bu stratejik konuda, milli güvenlik sorunu haline gelen gıdaya hem güvenli hem sağlıklı ulaşım konusunda kendimizi güvenceye almamız şart. Devletimiz de bunun farkında. Bu konuda her türlü desteği bütün kurumlar aracılığıyla devletimiz vermeye devam ediyor." dedi.
Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu da iklim değişikliğine işaret etti.

“Savaş ve hastalıklara bakıldığında gıda ve tarım olmazsa olmazımız”

Dünyada son 5 yılda yaşananlara bakıldığında gıda ve tarımın öneminin ortaya çıktığını söyleyen Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu da, “Türkiye Cumhuriyetinin ikinci yüzyılında Türkiye yüzyılında Kastamonu, sadece orman ürünlerinde değil tarımda da iddialıyım demiştir. Tüm hedefimiz otta da ette de sütte de Kastamonu’yu marka yapmak olacaktır. Dünyadaki yaşanan son 5 yıla bakıldığında hastalık, savaş durumları gösterdi ki tarım ve dolayısıyla gıda olmazsa olmazımız, kendi kendimize yetmemiz lazım, insanımızın her türlü gıdaya erişiminin sağlanması lazım, bizim bu topraklardan ve ahırlardan çıkmamamız lazım, üreteceğiz bereketli topraklarımızda üretime durmadan devam edeceğiz, toprağımızı ve işletmelerimizi bir fabrika; her üreticimiz, her çiftçimiz, her firmamız bir iş insanı olarak düşüneceğiz. Sadece fabrikalarda üreten kişi iş insanı olmaz, toprakta üreten de iş insanıdır. Hayvancılık işletmesine sahip olanda iş insanıdır, sevgili gençler, çocuklar, toprak berekettir, toprak alın teri ile helal kazançtır, toprak üretimdir, varsın elimiz toprakla kirlensin, toprak geleciğimizdir, toprak eğer uğrunda ölüm varsa vatandır, dolayısıyla bir karış toprak uğruna çok şehitlerimiz var, çok gazimizin kanı var, her metrekaresinde, toprağımızı bırakmayalım, terk etmeyelim” diye konuştu. 

“Ürünümüzü korumak için mutlaka sigorta yaptırın”

Verdikleri destekler vatandaşları tarımın ve üretimin içinde tutmaya çalıştıklarını belirten Tanrıkulu, “Milyon dolarlık yatırımlara gerek yok, küçük bütçelerle verdiğimiz desteklerle insanımızı tarımın üretimin içinde tutmaya çalışıyoruz, sizlerin üretin yeter diyoruz. Ürettiğiniz alın teri, döktüğünüz her ürünün, sahip olduğunuz her canlının sağlığının devamlılığı önemli, bu sebeple her türlü olumsuz durumlarda emeğinizin gayretinizin heba olmaması için onları lütfen sigortalayalım. TARSİM sigortası sizlere çok avantajlı olarak devletimiz desteği ile sizlerin tarımsal ürünlerinizi ve hayvanlarınızı garanti altına alıyor, inanın yapacağınız sigortalama ile alın terinizi koruma altına alabilirsiniz. Bakanlık olarak tarımsal üretim planlaması ve sözleşmeli üretim metotlarıyla hem ülkemizin ve halkımızın ihtiyacı olan ürünlerin üretimini sağlamak, hem sizlerin ürettiği ürünü pazarlama sıkıntısı yaşamadan elinden çıkarabileceği yeni bir döneme geçiş yapacağız. 2024 yılı ile birlikte yıllardan beri konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen üretim planlamasını uygulamaya başlayacağız” şeklinde konuştu.

Suyun tasarruflu kullanılması noktasında çağrıda bulunan Tanrıkulu, şöyle konuştu: “Burada özellikle su kısıtlı konusunun ülkemiz için planlama da en büyük belirleyici faktör olacağı kesin. Suyumuzu mutlaka ama mutlaka idareli kullanmaya mecburuz, en büyük su tüketimimiz tarımsal sulama, bizler sizlerin her türlü üretimi yapmanızı istiyoruz ama suyumuzu lütfen tasarruflu kullanalım, lüksümüz olan bir konu değil. Tarla içi sulama alet ve ekipmanlarımıza desteğimiz var yüzde 50 hibe olarak. Bu konuyu aklınızın bir köşesinde unutmamanızı istirham ediyorum”

Konuşmaların ardından yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi, Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi Projesi kapsamında hibe alan üreticilere makine ekipmanları teslim edildi.
kastamonu tarım tanıtım etkinlik yarışma buzağı kuzu sarımsak tarım ve orman