Kaybolmaya yüz tutmuş üç asırlık lezzet “karadut”

06 August Monday, 2018
Karadut ağacı Kayseri’nin Talas İlçesi’nde her evin bahçesinde bulunuyor. İçerdiği yüksek vitamin ve mineraller ile tarih boyunca yöre halkının şifa kaynağı haline gelmiş karadut. Talaslı İsmet Atasoy da dededen kalma 300 yıllık karadut ağacını yaşatmak için çabalıyor.
Kaybolmaya yüz tutmuş üç asırlık lezzet “karadut” Haber: Kayseri İl Enformasyon
Kamera: İsmail Tolga PEKŞEN
Fotoğraf: Emine YEŞİLÖZ
 
Karadut ağacı Talas’ta hemen hemen her evde bulunuyor. Günümüzde kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan karadut ağaçlarını çoğaltmak için çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Erciyes Üniversitesi’nin iki yıldır karadut ağacı yetiştirmek için çalışma başlattığını söyleyen İsmet Atasoy kendisi de bahçesindeki ağaçları çoğaltmaya başladı.

İçerdiği yüksek vitamin ve mineraller bilindiği için uzun zamandır Kayserililerin karadut şurubunu ilaç olarak kullandığını belirten İsmet Atasoy, karadutun her mevsim tüketilebilen eşsiz bir lezzet olduğunu söylüyor.

Atasoy, “Vakti zamanında buralarda eczane yok iken annelerimiz Karadut şurubunu bize ilaç olarak kullanırlardı. Dedemden kalma bahçemizdeki 300 yıllık Karadut ağacını elimizden geldiğince korumaya çalışıyoruz. Hakiki Karadut’ un yetiştirilmesi oldukça zor.  Eski, yaşlı insanlardan gördüğüm kadarıyla ancak ağacın gövdesinde çıkan yeni dalların altına tas şeklinde bir şey koyup onun içerisine toprak konuyor ve bütün kış orada kalan toprak dallarından çimleniyor. Yeni çıkan dal kabukla beraber kesildikten sonra toprağa aktarılıyor. Ancak bu şekil de yetişmesi mümkün oluyor.” ifadelerini kullandı.

Kayseri İl Tarım Orman Müdürlüğü teknik personelinden karadut ağaçlarını çoğaltmak için bilgi alan Atasoy, bahçesindeki dededen kalma 300 yıllık karadut ağacını da korumaya ve yaşatmaya çalışıyor.
 
Kayseri karadut talas