Kayseri’de süne mücadelesi

29 June Friday, 2018
Kayseri’de buğday ekiliş alanlarının en önemli zararlısı olan süne ile mücadele son hız devam ediyor.
Kayseri’de süne mücadelesi Haber: Kayseri İl Enformasyon

İl genelinde 2 milyon 768 bin 214 dekar hububat ekili alanın 1 milyon 762 bin 845 dekarında süne sürveyleri yürütülüyor. Sürveyler Akkışla ve Sarız ilçeleri hariç diğer ilçelerde kurulan 25 ekip ve 109 personel ile gerçekleştiriliyor. 14 ilçede sürvey çalışmaları yapılarak, süne nimf yoğunluğu (7 nimf/m2) ilaçlama eşiğine ulaşan alanların ilaçlanması ile ilgili duyurular İlçe Müdürlüklerince mahalle muhtarlıklarına, ziraat odalarına ve belediyelere yapılıyor ve üreticilerin bu zararlıyla mücadele etmeleri sağlanıyor.

Üreticilerin ilan tarihinden itibaren 5 gün içerisinde ilaçlamalarını tamamlamaları gerekiyor. İlaçlama ilanı verilmeyen alanlarda ilaçlama yapılmaması gerekiyor. Üreticiler süne mücadelesinde kullanılacak zirai mücadele ilaçları ve ilaçlamalarla ilgili bilgileri İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden öğrenebiliyorlar.

Şehirde bu kapsamda ilçelerde devam eden süne mücadelesi Pınarbaşı hariç olmak üzere tamamlanmak üzere. Süne mücadelesi merkez ekibiyle birlikte Pınarbaşı’nda yapılan kontrollerde ilçenin süne kesafet ve hububat hastalık durumu tespit edildi. İlçede bulunan bazı mahalleler ile uzun yayla bölgesindeki hububat ekim alanlarında yapılan kontrollerde buğdayda sarı pas hastalığı ile süne zararlısı tespit edildi.

Çiftçilerle beraber yapılan arazi kontrollerinde çiftçilere süne zararlısının biyolojisi ve yaşam evresi ile beraber bu yıl yağışların yoğun olmasından dolayı buğdaylara araz olan sarı pas hastalığının nasıl tespit edilmesi gerektiği konusunda eğitim verildi. Süne zararlısı ve sarı pas hastalığı ile ilaçlı mücadele yapılmazsa ürünlerde ne şekilde kayıplar olacağı ve milli ekonomiye nasıl vereceği zarar anlatıldı.

Ayrıca bölgede çalışan ekiplerin süne mücadele zamanlarına uymaları ve tavsiyelerini takip etmeleri konusunda çiftçiler uyarıldı, sorularına cevaplar verildi. Çiftçilere mücadele zamanı ve kullanılması gereken bitki koruma ürünleri tavsiye edilerek, bereketli bir yıl olması dileği ile arazi çalışmasına son verildi.

Ülkemiz genelinde her yıl milyonlarca dekar arazide kimyasal mücadelesi yapılan süne, buğday ekiliş alanlarının en önemli zararlısı. Sünenin nimf ve erginleri çeşitli fenolojik dönemde olan buğdaygilleri hortumları ile sokup emmek suretiyle zarar yapıyor. Kışlamış erginleri henüz kardeşlenme döneminde olan buğday ve diğer bugdaygil saplarının öz suyunu emerek sapların zamanla sararıp kurumasına neden oluyor. Buna Kurtbogazı zararı deniyor. Yine kışlamış erginler, başaklar kılıf içinde iken, çiçeklenme döneminde ve tane bağlarken yine sapları emerek başakların beyazımsı bir renk alarak kurumasına ve dane bağlamamasına neden oluyor. Bu zarara da Akbaşak zararı deniyor. Asıl zararı yumurtadan yeni çıkan nimfler ve yeni erginler hububatın süt ya da sarı olum döneminde daneleri emmek suretiyle yapıyorlar. Bu zararı nedeniyle daneler çimlenme güçlerini kaybettikleri gibi ekmeklik ve makarnalık özelliklerini yitiriyorlar. Süne nimf ve yeni nesil ergin yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde mücadele yapılmadığı zaman yüzde 100'e varan oranda nicelik ve nitelik yönünden zararlara neden oluyor. Ülkemiz nüfusunun beslenmesinde çok önemli yeri olan buğdayın bu zararlısı ile etkin mücadele yapmak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesinden çok büyük kaynaklar aktarılmakta, binlerce teknik personel tarafından özverili çalışmalar yapılmakta ve bu sayede sünenin zararı kontrol altında tutulmakta.
 
Süne süne mücadelesi buğday hastalık buğday zararlısı