Kelaynak neslinin devamı için çalışmalar devam ediyor

06 August Monday, 2018
Tarım ve Orman Bakanlığı nesli tehlike altında olan bütün canlıları korumayı sürdürüyor. Bu canlı türlerinden biri kelaynak türü için de çalışmalar devam ediyor. Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde koruma altına alınarak sayıları arttırılan kelaynaklar için yeni yaşam ve üreme alanları oluşturulacak.
Kelaynak neslinin devamı için çalışmalar devam ediyor Tarım ve Orman Bakanlığı nesli tehlikede olan canlıları koruma, sayılarını arttırma çalışmalarını bütün yurtta sürdürüyor. Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülen çalışmalardan kelaynaklara da gereken özen gösteriliyor. 1977 yılında doğadan alınan 2 çift sayesinde Şanlıurfa’nın Birecik’teki üreme istasyonunda sayıları 273’e ulaşan kelaynak kuşları için yeni yaşam ve üreme alanlarının oluşturulacak.

Kelaynaklar için önlemler alınıyor

Kelaynak kuşlarının korunması ve üremeleriyle ilgili bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, “Her geçen yıl artan sayılarda yavru birey elde etmeye başladık. Sayılarımız her geçen gün artmaya başladı. Tabi bütün canlılarda olduğu gibi kelaynaklarda da bir biyolojik ömür var. Yaklaşık 25-30 yıl yaşayabiliyorlar. Şu anda kafesin içerisinde 273 bireyimiz var. 281 bireyimizi kafeslerin içerisine aldık. İki çiftini Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne, iki çiftini de Bursa Hayvanat Bahçesi'ne gönderdik. Bunlar Fırat ve Dicle havzası dediğimiz Mezopotamya’da önceki yıllarda doğal olarak göründüklerini bildiğimizden dolayı Fırat’ın yukarı kısımlarında ve Dicle havzasında onların biyolojilerine uygun, isteklerine uygun ortamlar bulup orada yeni üretim istasyonları açmayı planlıyoruz. Bir hastalığın olmasında, öyle bir ihtimalde, istemediğimiz bir ihtimalde elimizdeki mevcut bireylerin tamamını kaybetme riskiyle karşı karşıya olmamız durumunda elimizde rezerv kaynağı olarak diğer üretim istasyonları bulunsun diye böyle bir arayış içerisindeyiz” dedi.

Geçen yıl bir kısım kuşun Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne gönderildiğini söyleyen Erdoğan, “Bunun öncesinde ülkemizdeki en büyük hayvanat bahçesi, dünyanın dördüncü büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nden uygun bir ortam oluşturmalarını istedik. Bizim uzmanlarımızın istediği ortam hayvanat bahçesi yetkilileri tarafından oluşturuldu. Arkadaşlarımız gördüler. Uygun görüldükten sonra geçen sene oraya bir kısım bireylerimizin naklini gerçekleştirdik” diye konuştu.
 
Kelaynak Şanlıurfa doğa koruma milli parklar