Kelaynaklardan "rekor yavru" beklentisi

25 February Monday, 2019
Şanlıurfa’dan yaban hayatına dair iki güzel haber var. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kelaynakları korumak ve çoğaltmak için yapılan çalışmalar başarılı sonuçlar vermeye başladı. Birecik’teki üretim istasyonunda bu yıl rekor sayıda yavru bekleniyor. Zamanının çoğunu sırtlanların yaşadığı vadide geçiren Mikail Derin ise hem hayvanların beslenmesiyle ilgileniyor hem de onları doğal ortamlarında görüntülüyor.
Kelaynaklardan Nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan Şanlıurfa’nın Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda koruma altına alınan 261 kelaynaktan bu yıl rekor sayıda yavru bekleniyor.

Üreme döneminin başladığı bahar aylarında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınan kelaynaklar, göç mevsimi geldiğinde tekrar kafeslere alınıyor.

Birecik'teki istasyonda kelaynaklardan 2016'da 38, 2017'de 47 yavru alınırken, periyodik artışla geçen yıl bu sayı 65'e ulaştı. Bu yıl ise koruma altındaki 261 kelaynaktan rekor sayıda yavru alınması bekleniyor.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Selami Işık, kelaynakların korunmasında ve üretilmesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün büyük katkısı olduğunu dile getirdi.

Işık, şu bilgileri paylaştı:

"Şu an toplam kelaynak sayısı 261'e ulaştı. 2018'de 65 yavru alınmıştı. Bu yıl içerisinde ise bu sayının 65'in çok daha üzerine çıkması bekleniyor. Bu sayının çoğalmasında, özellikle bol yağışın doğal ortamdaki zenginliği artırması etkilidir. Artan her bir birey, öncelikle doğa ve ülkemiz için çok özel bir değerdir. İnşallah gelecek nesillere çok daha fazla kelaynak türü bırakabiliriz. Şu anda Türkiye'nin birçok ilindeki hayvanat bahçesinde de görülmesi için kelaynak gönderiliyor." 
 
Şanlıurfalı çiftçi, çizgili sırtlanın koruyucusu

Mikail Derin, Şanlıurfa’da çiftçilik yapan bir doğa gönüllüsü.

Zamanının çoğunu sırtlanların yaşadığı vadide geçiren Derin, nesli tükenme tehlikesi altında olan çizgili sırtlanların korunması ve beslenmesi için çaba harcıyor.

Köyünün yakınlarında gördüğü sırtlanlara küçük yaşlarında ilgi duymaya başlayan Derin, şimdi sırtlanları doğal ortamlarında görüntülüyor.

Derin, bölgede görülen sırtlanların sayısının arttığını vurgulayarak, "İlk karşılaştığımda bu bölgede 9 sırtlan vardı, yaklaşık 20 yıldır koruma ve besleme gayretimle bu sayı 48'e kadar çıktı. Ben yol kenarlarında kaza nedeniyle telef olan hayvanları bulup buraya getiriyorum. Onların bir kaç kilometre yakınına bırakıyorum zaten koku duyusu çok gelişmiş olduğundan hemen gelip yiyorlar." diye konuştu.

Çizgili sırtlanların, insanlara ve doğaya herhangi bir zararı bulunmadığına dikkati çeken Derin, şöyle devam etti:

"Onların da yaşamaya hakkı var, onların da ayrı bir dünyası var. Doğdum doğalı burada yaşıyorum, artık yüzde 70 beni tanıyorlar ve ürkmüyorlar. Normalde insan gördükleri anda hızla uzaklaşıyorlar. Sırtlan gece aktif olan bir hayvandır, gündüzleri çoğu zaman kendini ininde muhafaza ediyor. Etraftaki köylerde, düğünlerde silah çok sıkılıyor. Bu hayvanlar da çok ürkek olduğundan yuvalarından dahi çıkmaya korkuyor ve aç kalıyorlar. O günler benim için de çok zor geçiyor, onlara kendi özel gayretimle besin bulmaya çalışıyorum."

Çevresinde "sırtlan adam" olarak bilinen Mikail Derin, sırtlanların, insanlara ve doğaya herhangi bir zararı bulunmadığının altını çizdi.

Mikail Derin, sırtlanları korumak ve beslemek için çok çaba harcadığını, çizgili sırtlanların neslinin devamı için koruma çalışmalarının artırılmasını beklediğini kaydetti.



 
bilecik kelaynak doğa koruma ve milli parklar çizgili sırtlan