Kilis’te nar hasadı başladı

24 October Monday, 2022
Ortadoğu ve Avrupa’ya ihraç edilen hicaz narı için Kilis’te hasat heyecanı yaşanıyor. Kilosu 7 liradan başlayan fiyatlarla alıcı bulan nar üretim alanı 10 bin dekara yükseldi.
Kilis’te nar hasadı başladı Kilis’te nar hasadı başladı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2006 yılından itibaren Kilis'te dikimine başlanan hicaz narı, verimi ile üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Öte yandan narın kilosu tarlada 7 TL’den alıcı buluyor.   

Ziraat Mühendisleri Odası Kilis Temsilcisi Güven Özdemir , “Daha öncesinde bahçe kenarlarında yetiştirilen evlerde tüketilen nar, 2006 yılından itibaren devletin verdiği destek ile 10 bin dekara kadar yükselmiştir. Verim geçen yıla oranla düşüm ama fiyatlar, geçen yıla oranla 2 katı fiyata satılıyor.  Kilis’te üretilen nar, soğuk hava deposunda bekletilerek, 2-3 ay sonra ihracata gidiyor. Almanya, Katar, Irak ve Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor.

Nar üreticisi Mehmet Sakar ise 2006 yılında devletin verdiği destek ile 40 dönüm alana nar ektiklerini ifade ederek, “Geçen yıl 180 ton ürün almıştık. Bu yıl ise hava şartları nedeniyle 120 ton ürün bekliyoruz. Türkiye genelinde hava şartları nedeniyle rekoltede düşüş var. Soğuk hava deposuna koyuyoruz. Aralık ve Ocak ayında satıyoruz. Biz genellikle Irak’a veriyoruz. Kaliteli nar olursa Avrupa birliği ülkeleri de satın alıyor” dedi.
nar kilis ihraç hasat