Kırıkkale’ye ‘lavanta vadisi’ kuruluyor

19 November Monday, 2018
Kırıkkale - Samsun karayolundan geçenleri lavanta kokuları karşılayacak. Balışeyh Kaymakamlığı tarafından tesis edilen lavanta vadisine 18 bin adet lavanta fidesi dikildi.
Kırıkkale’ye ‘lavanta vadisi’ kuruluyor Kırıkkale samsun karayolu güzergâhında Balışeyh kaymakamlığı tarafından 25 dönümlük araziye lavanta fidesi dikildi. Işıklar Köyü mevkiinde 18 bin adet lavanta fidesinin dikildiği alanda lavanta vadisi oluşturulacak. Proje kapsamında lavanta yağı ve bal üretimi yapılarak çiftçilerin gelirinin artırılması hedefleniyor.

Görselliğiyle de insanları cezbedecek bir alan olarak düşünülen lavanta vadisi, Kırıkkale’nin tanıtımına da katkı sağlayacak.
 
Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, "İnsanlar yolda giderken durup rahatlayacakları, o güzel kokuyu alacakları bir alan olacak. Kırıkkale'nin de tanıtımına da katkı sağlayacak olan bu alanda yolcular buradan geçerken içecekleri çayla birlikte çektirecekleri fotoğraflarla da anılarını ölümsüzleştirecekleri. Bu mekanlar inşallah çoğalır." Diye konuştu.
 
"Lavanta yağının litresi 140-150 avro civarından satılacak"

Çiftçilere lavanta bitkisinin tarımını ve bölgede yetiştirilebildiğini göstermek amacıyla örnek proje olarak planlanan alanda üretilen bitkilerden lavanta yağı üretimi de yapılacak. Yağın litre fiyatının 150 avro olarak satışı planlanırken sonraki etaplarda bal üretimi de yapılacak.

Çiftçilere örnek olarak göstermek amacıyla Lavanta Vadisi'ni kurduklarını ifade eden Balışeyh Kaymakamı Mücahit Öztürk, "Lavanta çok değerli bir bitki. Özellikle lavantanın yağı çok önemli. Kozmetik ve kimya sanayinde kullanılıyor. Litre fiyatı yaklaşık 140 - 150 avro civarında. Biz istiyoruz ki; alternatif bir üretim bitkisi de olsun. Çiftçilerimize biz ektik oluyor, yetişebiliyor demek istiyoruz. Alternatif bir ürün olarak ilçemize ekonomik bir katkı sağlayacak" dedi.

"Lavanta balı da üretilecek"

Projenin çok yönlü olduğunu ve hem görselliğinden hem de ekonomik boyutundan faydalanacaklarını belirten Kaymakam Öztürk, şunları kaydetti:

"Lavantanın biz hem görselliğinden hem ekonomik boyutundan faydalanıyoruz. Bu alana yapılacak diğer projelerimizi desteklemesi yönünden de yaralanıyoruz? Buraya Köylü Pazarı kuracağız. Zaten yol kenarı insanlar lavantayı görecek ve çiftçilerimizin ürettiği doğal ürünleri sergileme ve satma imkanı olacak. Köylü Pazarı bu tesislerden bir tanesi olacak. Mescidi, çeşmesi, bir diğer boyutu; biz arıcılığı da geliştirmek için bu projede arılara da hitap edeceğiz. Lavanta balı da çok kıymetli bir ürün. Lavanta balı yetiştirmek adına daha sonrasında ıhlamur, sedir, akasya gibi arıların bal yapmada kullanacağı ağaçlar ile destekleyeceğiz. "

Sosyal ihtiyaçların karşılanabileceği tesislerin yapılacağı alanda Samsun - Ankara karayolunu kullananlar lavanta çiçekleri eşliğinde çekecekleri fotoğraflarla anılarını ölümsüzleştirecekler. Çiftçiler de kurulacak köylü pazarında ürettikleri ürünleri satarak yeni gelir kapısına kavuşacaklar.
 
 
lavanta balışeyh kırıkkale vadi