Kırsalın yeni yatırımları IPARD III ile desteklenecek

09 February Friday, 2024
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD III programının tanıtım toplantısını Kahramanmaraş’ta düzenledi. Toplantıya katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Kırsalda üretim, geleceğe yatırım” ilkesiyle girişimcileri desteklediklerini belirtti. Kırsal kalkınma destekleriyle Kahramanmaraş’a işletmeler kazandıran girişimciler de ödüllerini ve çeklerini aldıktan sonra duygularını Tarım TV’yle paylaştı.
Kırsalın yeni yatırımları IPARD III ile desteklenecek
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Mustafa COŞKUN- Oğuz OĞHAN 
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ


Hayallerini projeye, projelerini yatırıma dönüştürdüler, memleketlerinin kalkınmasına katkı sağladılar.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, girişimcilerin bir süredir heyecanla beklediği IPARD III programının tanıtım toplantısını Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdi.

“Kırsalda üretim, geleceğe yatırım”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kırsal kalkınma destekleriyle kendi işletmelerini kuran, işlerini büyüten yatırımcılarla buluştu.

Tarım politikasında tarımsal kalkınmanın olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, “Tarım politikalarımızın ana eksenlerinden birisi tarımsal kalkınma. Kırsal alanların sadece üretim alanı ile değil, insanımızın da yaşamlarını sürdürdükleri geleceklere miras bıraktıkları zenginliklerimiz. IPARD programının en önemli özelliklerinden bir tanesi gençlerimizin ve kadınlarımızın yatırım, üretici örgütlerimizin de pozitif ayrımcılığa tabi tutulduğu ile alakalıydı. Bugüne kadar 13 bin 750 genç arkadaşımız 30,7 milyar liralık hibe almış oldu. Bu hibelerle 63 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.” dedi.

Bakan Yumaklı, projesi olan tüm girişimcilere TKDK ofislerine başvurmalarını tavsiye etti.

Projeleriyle şehirlerine değerli yatırımlar kazandıran üreticiler ödüllerini, hibe almaya hak kazanan yatırımcılar da çeklerini Bakan Yumaklı’nın elinden aldı.

Hayallerini IPARD destekleriyle gerçekleştirdiler

Kırsala yatırım yapanlar arsında aile işletmesini güçlendiren de vardı, zanaatını gelecek nesillere aktarmak isteyen de.

Hayvancılık işletmesiyle çevresine öncülük eden Züleyha Dal Konuş başarılı kadın girişimcilerden biri. Kadın girişimci TKDK destekleriyle işletmesini büyüttüğünü anlatarak, “Biz küçükbaş besi hayvancılığı yapıyoruz. Aslında mazisi babamın hayallerine dayanır. Babam çok genç yaşlardayken hayvancılık ilgisi olan biriydi. 2018 yılında bununla alakalı girişimler yaptı. Daha bilimsel, daha kurumsal olalım düşüncesiyle konuyu projelendirdik. Şu an 15 bin metrekare kendi alanımız var. Üç personel ve 600 damızlık hayvanla devam ettiriyoruz. Hedefimiz 2 bin 500 damızlık hayvan ve 15 personel.” ifadelerini kullandı.

Girişimci Emre Ünal da memleketine has lezzetleri markalaştırmak için destek alıp üretime başlama sürecini şöyle anlattı: “Biz Kahramanmaraş’ta yöresel gıda imalatı yapan bir firmayız. TKDK ile tesisimizi kurduk. 2020 yılında faaliyetlerimize başladık. Üç markamız var. Pekmez, pekmez ürünleri, salça, fıstık ezmesi, Kahramanmaraş’ımızın yöresel gıda imalatını gerçekleştiriyoruz. Üç ülkeye de ihracat yapıyoruz iç piyasanın yanı sıra.

Aydın Gözüaçık ise Kahramanmaraş’ın su kaynaklarında alabalık tesisi kurarak kendi işinin patronu olan bir girişimci. IPARD başvurusunun hızlı sonuçlandığını belirten Gözüaçık, Elbistan’da baraj gölünde 200 ton kapasiteyle balık üretimi yaptıklarını kaydetti.

IPARD destekleri sadece yeni yatırmalara kapı aralamıyor, geleneksel zanaatların korunup yaşatılmasına da olanak sağlıyor. Yedinci kuşak bıçak üreticisi Bahattin Çelik hibe desteğinin markalarına katkısını şu sözlerle aktardı: “Biz ‘Ökkeş Çelik Bıçak’ markasıyla 150 yıllık bir bıçak üretimi yapıyoruz. Elle yapımı devam eden bir ürün. Bunu TKDK’nın desteğiyle 3 bin metrekare büyük bir fabrika yapmış olduk. Türkiye’de Kahramanmaraş üçüncü büyük bıçak üreticisi. Bölgemizde bine yakın aile bu işle uğraşıyor. En büyük hedefimiz hep birlikte olup bunu hem Türkiye’ye hem dünyaya tanıtmak. Kaliteli, standart, herkesin kullanabileceği ürünler pazarlamak.”

Kahramanmaraş denilince akla gelen ilk ürün dondurma. Serdar Çiftçioğlu da dondurmayı kaliteden ödün vermeden üretip tüm Türkiye’ye ulaştıran Karpedo dondurma firmasının sahibi. TKDK ve IPARD destekleriyle makine aldıklarını söyleyen Çiftçioğlu, “Kurumsal bir marka olma yönünde ilerlemekteyiz, hedefimizi de büyütüyoruz. Bu desteklerle de kapasiteyi arttırıp ihracatımızı yükseltmek istiyoruz. Kahramanmaraş’ta dondurma sektörümüz bir marka haline geldi. TKDK desteklerinin de kapasiteyi arttırmaya, potansiyeli yükseltmeye, istihdam sağlamaya katkısı oldu. Biz de üretimimizi çoğaltmak istiyoruz.” dedi.

Kadınların ve gençlerin öncelikli olduğu kırsal kalkınma destekleri, IPARD III programıyla birlikte artık 81 ilde uygulanacak. Hibe destekleriyle yüzbinlerce girişimcinin hayali gerçekleşecek.
tkdk kahramanmaraş ıpard destek hibe yatırım girişimci dondurma hayvancılık alabalık bucak yöresel gıda tarım ve orman