Kırşehir seralarla yeşilleniyor üretim artıyor

15 March Monday, 2021
Atıl arazilerin tarıma kazandırılması için başlatılan proje ile Kırşehir’de kurulan seralar çok sayıda çiftçiye istihdam ve kazanç sağladı. 4 mevsim üretimin devam ettiği seralarda salatalık, maydanoz, domates ve yeşil soğan yetiştiriliyor.
Kırşehir seralarla yeşilleniyor üretim artıyor Haber: Kırşehir İl Enformasyon

Kır araziler yeşillendi, seralar üretim merkezi haline geldi.

Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçi projelerine verdiği destekle atıl arazileri verimli tarım arazilerine dönüştürdü.

Kısa adı KOP olan Konya Ovası Projesi kapsamında 23 projede 250 kişiye verilen yaklaşık 7 milyon lira destek çiftçinin yüzünü güldürdü.

Seraları ziyaret eden Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin, amaçlarının yüksek verim sağlarken kaliteyi de korumak olduğunu dile getirdi.

Şahin, “Kırşehir’de adından da anlaşılacağı gibi kır bir alanda tarımla uğraşıyoruz. Kırşehir olarak birçok artımız bulunmaktadır. Hayvancılıkta Türkiye genelinde bir markayız. Yapmış olduğumuz projelerde üzerinde durduğumuz konu birim alandan daha yüksek verim elde etmektir. 2017 yılından itibaren proje birimimizle birlikte KOP Projesi çerçevesinde yapmış olduğumuz toplam 23 projede 250 kişiye 7 milyon liraya yakın destek verdik. Şuan bulunduğumuz 1 dekara yakın alanda üreticimiz yaptığımız maliyeti bir senede amorti edip kara geçmektedir. Bizim 2021 yılında 7 projede 3 milyona yakın bir proje teklifimiz oldu. Bu projelerdeki amacımız birim alandan yüksek verim elde etmek ve istihdam yaratmaktır. İçinde bulunduğumuz alanda çiftçimiz asgari ücretin çok üzerinde bir gelir elde etmektedir. Amacımız bu işletmelerde süreklilik sağlamak, küçük alanlardan büyük gelirler elde etmek ve çiftçinin önünü açmaktır.”

Seralarda 4 mevsim üretime devam eden çiftçiler çok sayıda kişiye istihdam da sağlıyor.

Sera sahibi İsmail Evik proje ile atıl arazilerini üretime kazandırdıklarını belirtti.
Destekle sera kuran bir diğer çiftçi Mehmet Emin Aydın ise “2 yıl önce İl müdürlüğünden aldığımız serada 2 senedir aralıksız üretim yapıyoruz. Yaz aylarında salatalık, maydanoz ve domates, kış ayında ise yeşil soğan yetiştiriciliği yapıyoruz. Yetiştirdiğimiz ürünleri hem büyük firmalara veriyorum hem de bu sera sayesinde 4 kişiye istihdam sağlıyorum.” şeklinde konuştu.

Üretimin her aşamasında üreticileri destekleyen Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü önümüzdeki yıllarda projeden daha çok çiftçiyi yararlandırmayı amaçlıyor.
kırşehir sera destek kop proje tarım ve orman