Kivi bahçeleri yeni havzasında üretime hazır

19 January Tuesday, 2021
Kivi üretimi ile son yıllarda adından söz ettiren Yalova’da yürütülen projelerle yeni bahçeler kuruluyor. Devlet desteği ile tesis edilen kivi bahçelerinde üreticiler ilk ürünleri heyecanla bekliyor.
Kivi bahçeleri yeni havzasında üretime hazır

Haber: Yalova İl Enformasyon
Kocadere-Şenköy Havzası, kivinin yeni merkezi.

Ürün çeşitliliğiyle Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Yalova’da yürütülen projelerle üretim alanları her geçen gün genişliyor.

Son yıllarda meyvecilikte atak yapan çiftçiler özellikle kivi yetiştiriciliğini çok sevdi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü "Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" ile kullanılmayan tarım arazilerinin kivi bahçesi olması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı malzeme desteği ile tesis edilen kivi bahçelerinde kolay ve hızlı şekilde üretime başlayan çiftçiler ürünlerini kazanca çevirmenin heyecanını yaşıyor. Geçtiğimiz ay beton direkler, gerekli tel ve kurulum malzemeleriyle altyapısı oluşturulan bahçeleri ziyaret eden Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, üreticilerle sohbet etti, incelemelerde bulundu. 16 yetiştiriciye 65 dekar kivi bahçesi kurulumu için sağlanan yüzde 40 hibeli malzeme desteği ile üreticiler 1 ay içinde bahçelerini tesis ettiler, fidanlarını dikip sulama sistemlerini kurdular.

Projenin 2022 yılına kadar devam edeceğini belirten İl Müdürü Suat Parıldar, “Kocadere-Şenköy havzamız iklim ve toprak yapısı itibariyle kivi yetiştiriciliği için oldukça elverişli bir konumda bulunmaktadır. Bu bölgede şu an için 412 dekarlık üretim alanımız ve 2 bin ton üretimimiz var. Ancak bunun çok daha fazlasını yapabilme potansiyeli mevcut. İl Müdürlüğü olarak bölgede tarımsal üretimi geliştirmek amacıyla 3-4 yıl öncesinden başladığımız fizibilite ve projelendirme çalışmaları neticesinde kivi üretiminin bu bölgede geliştirilmesini hedefledik. Çiftçilerimizle birlikte toplam 500 dekarlık alanda yeni kivi bahçeleri kurulmasını hedefliyoruz. Hesaplamalarımıza göre kivinin tam verime geçtiği 5-6. yıllardan itibaren 10 dekar kivi bahçesi olan bir çiftçimiz bugünkü asgari ücretin 6-7 katı gelir elde etmeye başlayacak. Projemiz tarım arazilerinin değerlendirilerek korunabilmesi, çiftçilerimizin gelirlerinin sürdürülebilirliği ve işletmelerimizin kapasitesinin artırılabilmesi adına büyük önem taşıyor. İl Müdürlüğü olarak biz çiftçilerimizin refah seviyelerini artırmak ve yaptıkları işlerden işletme bazında geliri yükselmiş çiftçiler olmalarını istiyoruz." dedi.

Devletten aldıkları destekle kivi bahçelerini kuran çiftçiler de verilen destekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Üreticiler, İl Müdürlüğü tarafından sağlanan malzemelerin yüksek standartlarda olduğunu, malzemelerin kısa sürede temin edildiğini belirttiler. Kurulum yaparken herhangi bir sorun yaşamadıklarına dikkat çeken üreticiler kendilerinin de tüm imkanlarını seferber ederek bahçe kurulumunu yaptıklarını ifade ettiler.

yalova kivi bahçe meyvecilik destek tarım ve orman Suat Parıldar