Kızılırmak Deltası’ndan sevindiren haber

28 March Thursday, 2019
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde leylek popülasyonunda her yıl artış yaşanıyor. Uzmanlar bu durumdan memnun. Bölgedeki popülasyon 2002 yılından bu yana yapılan titiz çalışmalarla takip ediliyor.
Kızılırmak Deltası’ndan sevindiren haber

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde leylek popülasyonunda her yıl gözlenen artış uzmanları sevindiriyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan ve 56 bin hektarlık bölgede baharın gelişiyle doğal yaşam yeniden canlanmaya başladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kuşbilimi Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, "Yaptığımız çalışmalarda, bölgemizde bin çift leylek bulunduğunu belirledik. Her geçen yıl leylek varlığının arttığını görüyoruz. Deltada kuluçka ve üreme dönemleri başladı. Her yuvadan 4 yavru uçuyor. Toplamda 6 bin leylek haziran ayında deltada uçacak. Deltadaki leylek nüfusu Türkiye'deki en yüksek leylek nüfusunu oluşturuyor. Bütün deltaya yayılmış ağaçlarda leylek yuvaları var. Eylül ayına kadar burada kalacak ve ardından göç edecekler."

Karadeniz’de olduğu gibi Doğu Anadolu’da da doğadaki hareketlik başladı. Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, ormanda yaşayan bozayılar, kış uykusundan uyanır uyanmaz beslenmek için şehir çöplüğüne inmeye başladı.

Dünyada göç eden tek boz ayı cinsi olarak literatüre geçen ve 4 aylık kış uykusundan uyanan Sarıkamış'ın bozayıları, beslenmek için gece saatlerinde, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Acısu mevkisindeki şehir çöplüğüne iniyor. Karınlarını doyuran ayılar tekrar ormanlara dönüyor.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptığımız çalışmada, Sarıkamış ormanlarını Posof ormanlarıyla birleştirerek boz ayıların doğal besinlere ulaşmasını sağlayacağız." diye konuştu.

kars samsun leylek ayı doğa koruma milli park