Kocaeli’de uygulanan proje tarıma örnek olacak

11 April Tuesday, 2023
Kocaeli'nin Darıca ilçesinde toprak yerine mineralli taşlar kullanılarak domates yetiştiriciliğine başlandı. Her aşaması Gebze Teknik Üniversitesi'nin koordinasyonunda yapılan çalışmanın Türkiye'de ilk olduğu bildirildi.
Kocaeli’de uygulanan proje tarıma örnek olacak Kocaeli'nin Darıca ilçesinde ilk defa uygulanan proje tarıma örnek olacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi iş birliğinde geliştirilen projede organomineral hidroponik sistem ile domates yetiştiriciliğine başlandı.

Bin 995 adet ata tohumunun yanı sıra çeşitli türlerde domates fidanının dikildiği serada, mineralli taşlar kullanıldı.

Projeye teknik destek sağladıklarını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, “Ülkemizde ilk kez kullanılan teknikle bugün burada ekim yapıyoruz. İthal olan dolgu malzemesiyle ülkemizde tamamen yerli olan cürufla burada ekim yaptık. Bu konunun ayrıca bir önemi de, ülkemizde su tasarrufunun stratejik bir öneme sahip olması nedeniyle bitkinin kullanmadığı suyun tamamının geri dönüşecek olması. Gebze Teknik Üniversitenin iş birliğiyle buradaki bitkilerin, vitamin ve minarelerin oranlarının ayarlanarak, burada bitkinin alacağı sadece minareli ve vitaminleri alarak bitkiye sağlamak, onun dışında kalan suyunda 99 oranında geri dönüşümünü sağlamak için çalışıyoruz. Biz İl Tarım Müdürlüğü olarak uygulamada teknik destek sağlıyoruz. İki ay sonra haziran ayında hasadını yapmayı planlanıyoruz” dedi.
tarım orman kocaeli darıca topraksız üretim