Kocaeli fındığında verim ıslah ile artacak

14 January Friday, 2022
Kocaeli’nde fındık üretimi ve veriminin artırılması için çalışmalar sürüyor. İl genelindeki 868 dönüm fındık bahçesindeki çalışmalar sonunda dekar başı 100 ve 130 kilogram verimin 200 ila 250 kilograma çıkarılması hedefleniyor.
Kocaeli fındığında verim ıslah ile artacak Sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli'nin 5 ilçesinde başlatılan ıslah çalışmalarıyla fındık üretiminin ve veriminin artırılmasıyla hedefleniyor.

Valilik tarafından hazırlanan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Kocaeli Özelinde Fındık Bahçelerinde Islah Çalışması projesi ile fındık üreticileri eğitim görüyor.

İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Yüksel Çil, il genelinde verimin en az yüzde 30 artacağını belirtti. Proje kapsamında ıslah çalışmalarının 3 yıl süreceğini anlatan Çil, şöyle devam etti: "Fındık üretimimizi artırmak istiyoruz. Kocaeli'de dekar başına 100 ve 130 kilogram bandında verim elde ediliyor. Fındık ıslah çalışmalarımızla bunu en az 200 ve 250 kilogram aralığına çekmeyi hedefliyoruz. En düşük ihtimal, yüzde 30 oranında rekolte artırımını hedeflemekteyiz. Bunun Kocaeli ekonomisine 5 milyon lira civarında bir katkı sunacağını hesapladık. Rekoltesi ve randımanı daha yüksek bir fındık elde etmeyi hedefliyoruz. İlk etapta 100 çiftçi diye yola çıktık ama gidemediğimiz köylerden, ulaşamadığımız mahallelerden bile talepler gelince bu talepleri teknik ekibimizdeki arkadaşlarla karşılıyoruz.”

İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan da projenin önemine değindi. "Fındık üreticilerimiz, dedelerinden ve babalarından gördükleri yöntemlerle bakım yapıyorlar. Teknik ekipler, fındık bahçelerinde uygulamalı eğitim veriyor. Bahçemin ekimini, 1992 yılında kendim yaptım. Eğitimde, bakımla ilgili benim de bilmediğim bazı noktalar olduğunu gördüm. Benim açımdan çok verimli oldu. İnşallah bütün fındık üreticilerimiz de bundan faydalanır. Fındıkta kalite önemli. Fındıkta kaliteyi yakalamak için eğitim şart. Köylerimizde hep belirli bir yaşın üzerinde çiftçilerimiz yaşıyor. Fındık bahçesi oluşturmak isteyen genç çiftçilerimiz de bilgi alıyor." diye konuştu.
Kocaeli fındık eğitim proje