Kooperatiflerle tüketici “HepYerinden.coop”ta buluşuyor

25 August Friday, 2023
Türkiye'nin 10 ilinden, 10 kadın kooperatifinin iş birliğiyle oluşturulan dijital pazarlama platformu 'www.HepYerinden.coop' tüketicilerle buluşmaya hazır. Projeyle kadın istihdamı arttırılırken sürdürülebilir tarımsal kalkınmanın sağlanması da amaçlanıyor.
Kooperatiflerle tüketici “HepYerinden.coop”ta buluşuyor
Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Muhsin ATAK

 
Kadın kooperatiflerinin e-ticaret platformundaki gücü “HepYerinden.coop” tüketiciye merhaba diyor.

Türkiye'nin dört bir yanında kadınların el emeği ve alın teriyle ürettiği yöresel kooperatif ürünlerin dijital ortamda satışa sunulacağı projenin lansman töreni Bursa’da yapıldı.

İl Müdürlükleri ile birlikte yürütülen “Güçlü Geçim, Dayanıklı Toplum” Projesi – Hepyerinden Lansman Programının açış konuşmasını yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül: “Bursa'da bitkisel üretim, hayvancılık ve gıda sektörünün bu güçlü yapısından dolayı ara elemana çok ihtiyaç duyulmaktadır. İstihdam olanaklarının çok olması sebebiyle çalışmak isteyenlerin, iş arayan ailelerin göç ettiği bir il konumundadır. Bu göçün tarımsal üretime yönlendirilmesi ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu işgücünün karşılanması amacıyla İl Müdürlüğü olarak çeşitli faaliyetler yürütmekteyiz. Bu kapsamda FAO Türkiye Temsilciliği ile birlikte Bakanlığımız Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğümüzün izni ile 2019 -2020 yılları arasında 2 proje, 2021-2022 yılları arasında da 2 proje olmak üzere toplam 4 proje İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülmüştür. Bu projelerle çeşitli eğitim faaliyetleri ve kısmi desteklemeler gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü işbirliğiyle hayata geçirilen çalışma kapsamında kadın üreticilere e-ticaret eğitimleri de verildi.

Kooperatifçiliğin önemine dikkat çeken FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık da konuşmasında: “2016 yılından beri ev sahibi toplulukların ve göçmenlerin daha iyi bir yaşam standardına kavuşması için yola çıkılan bu proje çok güzel bir noktaya gelmiştir. Uygulamalı çiftçi okulumuz ve kadın liderliğindeki kooperatiflerimiz için bugün dijital platformu olan 'hepyerinden.coop' açmanın gururunu yaşıyoruz. Bu benim hayalimdi. Ekip arkadaşlarımla beraber bunun için çok emek sarf ettik. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere destek olan herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'de şu anda 13 ilde 22 kooperatifi desteklemiş durumdayız. Çabalarımız çiftçilerimizin yerinde ürettiği ürünü Türkiye'nin her yerine ulaştırabilmek. Tarımda da güçlü kadınlar ve görünmeyin kahramanların emeklerini Türkiye'ye yayabilmek. Daha eksiklerimiz var, o yüzden bizim için herkesin katkısı çok kıymetli. Bugün bunların ilk adımını atıyoruz. Kooperatif demek emek demektir. Kurduğumuz bu platform sadece e-ticaret anlamında adım atmak değil, kadın kooperatiflerinin markalaşması anlamında da çok kıymetlidir. Hepsi birbirinden kıymetli kooperatiflerimizin markalaşması yolunda önemli bir adım atıyoruz, artık biz ilk adımı attık, sırada kadınlarımızın bunu büyüyüp geliştirmesi var." İfadelerini kullandı.

'Güçlü Geçim, Dayanıklı Toplum' projesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da destek veriyor. Kooperatiflerin çeşitliliğini dijital ortama taşıyan HepYerinden.coop’un kırsal kalkınmaya katkı sağlaması bekleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının kadınları her alanda desteklediğini kaydeden Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören, “'hepyerinden.coop' web sitesi uzun bir çalışmanın ve yoğun emeklerin sonucunda hayata geçen bir platform. Ülkemizin ve gelişmekte olan ülkelerin en başta gelen problemlerinden biri de kırsal kalkınmadır. Kadınların ve gençlerin içinde bulunmadığı politikaların başarılı olma şansı yoktur. Biz bu politikadan yola çıkarak FAO ile birlikte bu projeyi gerçekleştirdiğimiz için mutluluk duyuyoruz. İlerideki projelerimizde de gençlerin ve kırsaldaki vatandaşlarımızın istihdam edilmesini çok önemli buluyoruz. Kırsaldaki kalkınmanın bir diğer kilit rolü de kooperatifçiliktir. Ülkemizde kooperatif başarıları konusunda son yıllar da başarılı adımlar atıldı. Umarım bu girişim de başarıların yenisini ekleyecektir.” şeklinde konuştu.

Kadın emeğini ve alın terini kazanç kapısına dönüştüren çalışmaya destek veren sivil toplum kuruluşları ve sanatçılar da markalaşmanın önemine dikkat çekti. Uluslararası Tarım Kooperatifi temsilcileri de lansman törenine video mesajlarıyla katıldı.

HepYerinden.coop lansman programının ardından FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık moderatörlüğünde “Tarımda Dijitalleşme ve Kırsalda Kadının Rolü" konulu panel düzenlendi.

Türkiye’nin üreten kadınlarını buluşturan HepYerinden.coop’un tanıtımı çevrimiçi satış gösterimi ve 'Topraktan gelen güç: Kadın Üreticilerin Portreleri' fotoğraf sergisinin ziyaretiyle sona erdi.  
bursa kooperatif HepYerinden.coop fao ab kadın e-ticaret tarım ve orman