Koyun yetiştiricilerine konforlu karavan

25 July Wednesday, 2018
KOP destekli “Çobanım Mutluyum projesi ile Ereğli’de koyun yetiştiricilerine karavan dağıtıldı.
Koyun yetiştiricilerine konforlu karavan “Çobanım Mutluyum”   sloganıyla yürütülen proje kapsamında Ereğli’de 100’den fazla koyunu olan üreticilere karavan dağıtımı yapıldı.
Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Konya Ovası Projesi Bölge İdare Başkanlığı’nın desteklediği proje ile dağıtılan karavanların maliyetleri yüzde 70 devlet desteği yüzde 30 üretici katkı payı ile karşılandı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yeni binasının bahçesinde düzenlenen törene Ereğli Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Konya Milletvekili Halil Etyemez, Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Konya’nın büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretiminde ilk sıralarda olduğunu vurgulayan,  İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Orhan Tat, kentteki hayvansal üretim potansiyelini yükseltmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Projenin hayata geçirilme sürecini anlatan Tat, “Hayvancılıktaki sorunları çözmek için bir araya geldik. Sorunları çözmeye zor şartlarda çalışan çobanlarımızın refahından başlamaya karar verdik. KOP’a bir proje hazırladık. “Çobanım Mutluyum” projesi ile çobanlara karavan ve portatif çadır dağıtımı gerçekleştirdik.” dedi.
Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, ilçede tarımsal üretimin desteklemelerle her geçen gün büyüdüğüne dikkat çekti.
Karavan dağıtım töreninde bir konuşma yapan Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Çobanlığı daha iyi şartlarda yapılacak bir meslek haline getirmek hepimizin görevi.” dedi.
Ülkeye Konya’ya ve Erğli’ye hizmet getirmeye devam edeceklerini dile getiren Halil Etyemez “Proje ile dağıtılan karavanların çobanların günümüz şartlarında, insan onuruna yakışır bir şekilde mesleklerini yapmaları adına oldukça heyecan verici ve anlamalı. Çobanlık mesleği kadim bir meslek. Çobanlık mesleği peygamber mesleği. Dünyada en eski meslek, günümüzde de geçerliliğini koruyan bir meslek. Bugün bu meslekle ilgili zorluklar yaşıyoruz. Çobanlık mesleğini icra edecek çalışan bulmakta güçlük çekiyoruz. Çobanlığı daha iyi şartlarda icra edilecek bir meslek haline getirmekte hepimizin  görevi.” ifadelerini kullandı.
Proje ile çobanların daha iyi şartlarda çalışmalarının sağlanacağını belirten Ereğli Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, “Sürü Yöneticisi Benim” kursları ile de çobanlara mesleki eğitim verildiğine dikkati çekti.
Çiftçilere yönelik eğitim ve sertifika programları hakkında bilgi veren Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Orhan Soylu, “Çobanım Mutluyum” projesi ile yetiştiricilerin, çobanların yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçladıklarını söyledi.
KOP İdaresiyle yapılan işbirliğinin projenin gerçekleşmesinde önemli katkısı olduğuna dikkati çeken Soylu, karavanların çobanların aileleriyle rahatça yaşayabilecekleri konfora sahip olduğunu belirtti.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Koordinatörü Ümit Yorgancılar da, çeşitli projelerle üreticilere destek olamaya devam edeceklerini vurguladı.
Yorgancılar, “4 ilde dağıtılan 156 karavanın 94 tanesi Konya’da çobanlara verildi. KOP’un projeye desteği 681 bin lira. Bunun yanında hayvan park ve pazarımızın da yenilemesini yaptırıyoruz. Buraya da yüzde 80’e yakın bir hibe desteğimiz var.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından karavan dağıtım törenine geçildi.
İçinde 1 odası, 1 mutfağı, buzdolabı ve banyosu bulunan konforlu karavanlar 100’den fazla koyun sahibi olan üreticilere verildi.