Kurban pazarlarında denetimler hız kesmiyor

06 July Wednesday, 2022
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvan pazarlarındaki denetimlerini sürdürüyor. Veteriner hekimler, hayvanların; bulaşıcı, salgın ve zoonoz hastalıklarla ilgili kontrollerini yapıyor.
Kurban pazarlarında denetimler hız kesmiyor
Haber: Adana İl Enformasyon

Adana’da kurban pazarları denetimde, hayvan sağlığı ve vatandaş güvende.

Kurban Bayramı öncesinde hayvan satış yerlerindeki denetimlerini sıklaştıran Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü il genelinde çalışmalarını sürdürüyor.

Geçici kurban satış ve geçici kurban kesim yerlerinde hayvanların sağlık kontrollerini yapan veteriner hekimler; bulaşıcı, salgın, ihbari mecburi ve zoonoz hastalıkların taramasını yapıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, denetimlerin bayram süresince de devam edeceğini bildirdi.

Tekin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, yaklaşan kurban bayramı münasebetiyle yapılan çalışmalar sonucunda kurbanlık hayvan şartlarına haiz büyükbaş hayvan varlığının 10611 adet, küçükbaş hayvan varlığının ise 124.981 adet olarak tespit edildiğini, kente il dışından yaklaşık 25 bin adet küçükbaş kurbanlık hayvan sevkinin yapıldığını söyledi. Ayrıca 2021 yılında ilimiz genelinde 142.859 küçükbaş, 10.006 adet büyükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini belirtti.

Denetimlere ilişkin bilgi veren Tekin; “Kurbanlık hayvan geçici kurban satış yerlerine getirilirken; il dışından geliyor ise veteriner sağlık raporu, il içinden geliyor ise büyükbaş hayvanlarda pasaport, küçükbaş hayvanlarda nakil belgesi bulunması gerekmektedir. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin kulağında takılı olması gerekmektedir. Kurbanlık hayvanın; çok zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu veya memesi kesilmiş olmamalıdır. Hayvanın gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerekir. Yüksek ateşi olan, çok genç (büyükbaş hayvanlarda 2 yaşından küçük ve kapak atmamış) hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Sağlık yönünden şüpheli belirtiler gösteren (öksürük, nefes darlığı, salya ve burun akıntısı, kötü kokulu ishal gibi) hayvanların da kurbanlık olarak alınmaması gerekmektedir.” dedi.

Hayvanlarını kontrol etmek isteyenlerin TÜRKVET uygulamasını kullanabileceklerini hatırlatan İl Müdürü Tekin; vatandaşların gördükleri her türlü olumsuzlukları Alo 174 veya il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirebileceklerini sözlerine ekledi.
adana kurban hayvan Pazar denetim veteriner tarım ve orman