Kuru meyve ihracında hedef 3 milyar dolar

11 February Monday, 2019
Kuru meyve ihracatında 1 milyar 400 milyon dolar hedefine ulaşan Türkiye yeni hedefini 3 milyar olarak belirledi. Yeni hedef doğrultusunda atılacak adımların belirlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu ortaklığında Ortak Eylem Komisyonu kurulacak.
Kuru meyve ihracında hedef 3 milyar dolar

Türkiye kuru meyve ihracında belirlediği 1 milyar 400 milyon dolarlık hedefine ulaştı, yeni hedef ise 2023 yılında 3 milyar dolar olarak belirlendi.

Yeni ihracat hedefine ulaşmak için Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu ortaklığında Ortak Eylem Komisyonu kurulacak.

Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan yazılı açıklamada hedefin ulaşılabileceği belirtildi. Açıklamanın devamında “Ürünlerimizi dalından tüketiciye ulaştığı tüm aşamalarında üreticinin, ihracatçının ve Bakanlıklarımızın üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getireceği bir ortamı hayata geçirmek istiyoruz. Bu sayede iç piyasada da ihracatta da son tüketici ürünlerimizi gönül rahatlığıyla tüketirken, bizlerde ürünlerimizin ihraç edilen ülkelerden iade edilmesi riskini ortadan kaldırmış olacağız” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin kuru meyve ihracatı 2018 yılında yüzde 8.5 ihracatla 1 milyar 279 milyon dolardan, 1 milyar 388 milyon dolara yükseldi. Kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıda Türkiye Dünya’da üretiminde ve ihracatında liderliği elinde tutuyor.

Almanya 178 milyon dolar ile en fazla kuru meyve ihraç ettiğimiz ülke olurken, İngiltere 164 milyon dolarlık Türk kuru meyvesi tercih etti. İtalya ise; 102 milyon dolarlık kuru meyve ihracatı ile üçüncü sıraya adını yazdırdı. Kuru meyve ihraç edilen ülke sayısı 143 oldu. 

kuru meyve ihracat hedef