Kuzey Yarım Kürenin ilk kirazı Manisa’dan

24 April Monday, 2023
Kuzey Yarım Kürede kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa’da sezonun ilk kirazı hasat edildi. Şehzadeler İlçesine bağlı Sancaklıbozköy ile Aşağıçobanisa Mahallelerindeki kiraz üreticileri, erkenci çeşit “Cristobalina” cinsi kirazları toplamaya başladı.
Kuzey Yarım Kürenin ilk kirazı Manisa’dan
Haber: Manisa İl Enformasyon
 
Türkiye'nin erkenci kiraz üretim bölgelerinden olan Manisa'nın Şehzadeler İlçesinde sezonun ilk kirazı hasat edildi.

Kuzey Yarım Kürede kirazın en erken yetiştiği yer olan Sancaklıbozköy-Aşağıçobanisa Mahallelerindeki kiraz üreticileri, erkenci çeşit “Cristobalina” cinsi kirazları toplamaya başladı.

Manisa’nın Türkiye'nin kiraz üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk “Manisa kirazda önemli bir merkez. İlimizin en önemli özelliği, Türkiye'nin ve kuzey yarım kürenin ilk kirazını çıkartıyor olması. Üretim anlamında 48 bin 832 tonla dördüncü sırada geliyor ama üretim alanı anlamında ikinci sıradayız. İlerleyen yıllarda Manisa üretim anlamında daha da yukarılara çıkacaktır. 2022 TÜİK verilerine göre, il olarak 3 milyon 103 bin’in üzerinde kiraz ağacına sahibiz. 17 ilçemizin tamamında kiraz üretimi gerçekleştirilmektedir” dedi.

Bahçesinde hasadı bitiren Üretici Yavuz Tun topladığı 120 kilogram kirazı alım merkezine getirdi. Burada yapılan açık artırmada kilogramı 800 liradan tüccar Hüseyin Çimen tarafından satın alındı.
kiraz hasat ilk manisa