Liselilerden gıdada faydalı model: Çöldiha

11 January Tuesday, 2022
İzmir’de öğrenciler gıda alanında yeni bir çalışmaya imza attılar. Gençler; çölyak, diyabet, haşimato ve obezite hastalarının güvenle tüketebileceği bir kek ürettiler. Alsancak Nevvar-Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerince üretilen kek bir yıllık çalışmanın ardından ortaya çıktı. "Çöldiha" adı verilen keke Türk Patent ve Marka Kurumunca faydalı model belgesi de verildi.
Liselilerden gıdada faydalı model: Çöldiha İzmir Alsancak Nevvar-Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri çölyak, diyabet, haşimato ve obezite hastalarının tüketebileceği kek üretti.

Lisede Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı öğrenciler, öğretmenlerinin destekleriyle geliştirdikleri keke “çöldiha” adını verdiler.

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alan Şefi Gülseher Alkan kekte kullandıkları malzemelerde büyük özen gösterdiklerini ifade etti. Alkan, şöyle konuştu: "Biz de bununla ilgili neler yapabiliriz diye yola çıkarak bu ürünü geliştirdik. Buradaki amacımız çölyak, diyabet, haşimato gibi hastaların yiyebileceği bir ürün hazırlayabilmekti. Burada en tehlikeli kısım çölyak hastalarıydı. Çünkü onların glütene karşı duyarlılıkları vardı. Çölyak hastalığı olanların haşimato olması çok yüksek. Aynı şekilde haşimato olanın diyabet olma olasılığı çok yüksek. Bundan yola çıkarak bu ürünü hazırladık. Hiçbir şekilde şeker kullanmadık, buğday unu yerine kestane, badem ve mısır unu kullandık. Aroma ve tatlandırıcı kısmını ise mürdüm eriği püresinden sağladık."

Keki geliştiren öğrencilerden Hatice Esma Kavas ve Fehimenaz Özdinç diğer arkadaşları gibi oldukça mutlu.

Türk Patent ve Marka Kurumunca faydalı model belgesi verildiğini belirten Okul Müdürü Ömer Edip Ocakoğlu "Uzun çalışmalar sonucu böyle bir ürün ortaya çıktı. Sayın Bakanımız Mahmut Özer de İzmir'e geldiğinde ürünü tattı ve çok beğendi. Bu da öğrenci ve öğretmenlere ciddi bir motivasyon sağladı. Bu ürünle ilgili seri üretime geçmeyi düşünüyoruz. Çünkü ciddi bir talep olacağını düşünüyoruz. Bunun için laboratuvar düzeyinde bir bölüm oluşturmamız gerekiyor. Onun için çalışmalar yapıyoruz." dedi.
izmir glütensiz kek çölyak haşimato diyabet türk patent marka lise