Malatya kayısısı dünyaya yetiyor

02 April Tuesday, 2019
Malatya kayısısı Türkiye’nin gözde ihraç ürünlerinin başında geliyor. Geçen yıl 112 ülkeye satılan coğrafi işaretli kayısılarda bu yıl hedef daha büyük. Malatya'da, yaklaşık 50 bin ailenin geçimini sağladığı kayısının ülke ekonomisine katkısı da bir hayli fazla.
Malatya kayısısı dünyaya yetiyor Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonuna sahip Malatya'da, yaklaşık 50 bin aile geçimini bu üründen sağlıyor.

Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret alan "Malatya kayısısı", geçen yıl 112 ülkeye ihraç edildi.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, bu yıl hedefin 100 bin ton kayısı ihracatı olduğunu söyledi.

Bu yılın şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre kuru kayısı ihracatında ciddi artış olduğuna dikkati çeken Özcan, şöyle konuştu:

"2019 Ocak ayı ile geçen yılın ocak ayı arasında ihracat miktarında fazla bir artış yok, stabil 7 bin 500 ton ihracat yaptık. Bu yılın şubat ayı bizi şaşırttı, çok ciddi bir artış var. Şubat ayında 9 bin ton ihracat yaparak, 22 milyon dolar gelir elde ettik. Geçen yılın şubat ayına göre kuru kayısı ihracatında yaklaşık 2 bin ton artış var. Bu çok güzel bir veri."

Özcan, "İlaçlama ve hasat dönemini sağlıklı geçirirsek, bu yıl geçen yılın ihracat miktarının üzerine çıkmayı hedefliyoruz. İhracat hedefimiz dünya kuru meyve piyasasındaki gelişmelerle paralel devam edecek" dedi.

Özcan, ihracat miktarının kent için çok önemli olduğunu belirterek, "Malatya'nın en önemli girdisi ve tarım ürünlerinin başında kayısı geliyor. Bugün ülkede cari açıkla mücadelede 5 üründen biri kayısı. Ülkemize döviz girdisi açısından kayısı çok önemli bir kalem. Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil belgesi almış bir ürün. Kayısıda bu yıl çok ciddi bir ihracat bekliyoruz." şeklinde konuştu.
malatya kayısı ihracat