Manisa’da aşılama kampanyası

19 February Wednesday, 2020
Manisa’da büyükbaş hayvanlara yönelik olarak Şap ve LSD Aşılama Kampanyası’na Sancaklıbozköy Mahallesi’nde başlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi” kapsamında; Manisa İl genelinde 15 Şubat – 15 Mayıs 2020 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak “Şap Aşılama Kampanyası” düzenlendi.
Manisa’da aşılama kampanyası Şap Aşılama Kampanyasına eş zamanlı olarak “Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD) Hastalığının Kontrolü ve Önlenmesi Projesi” çerçevesinde düzenlenecek olan “Sığırların Nodüler Ekzantemi Aşılama Kampanyası” ile il genelinde 3 aylık yaştan büyük tüm sığır cinsi hayvanlar, 15 Mayıs 2020 tarihine kadar aşılanacak. Aşılama kampanyası tamamlandıktan sonra 3 aylık buzağıların aşılamaları yıl sonuna kadar sürdürülecek.
2020 yılı İlkbahar dönemi aşılama kampanyasının ilk gün çalışmalarına; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ali Gök, Veteriner Hekimler ve yetiştiriciler katıldı.

Kampanyaya ilişkin görüşlerini aktaran İl Müdürü Metin Öztürk; aşılama kampanyaları ile Manisa’da yaklaşık 230.000 adet büyükbaş hayvana 6 aylık periyotlarda iki defa şap aşısı ve bir defa LSD aşısı uygulanacağını söyledi.

Halk arasında “Dabak” olarak bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan hastalık, et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında verim kayıplarına sebep oluyor. Bulaşıcı viral bir hastalık olan Nodüler Ekzantemi (LSD) ise deride yumruların ve nodüllerin görülmesi ile karakterize olup, verimde yüzde 45-65 oranında kayıplara yol açıyor.