Manisa’nın asma yaprağı coğrafi işaret peşinde

24 February Wednesday, 2021
Coğrafi işaretli ürünler arasına Manisa’nın asma yaprağı da girecek. Tescil işlemleri başlatılan Sultani Çekirdeksiz Üzüm Asma Yaprağının kriterleri de belirlendi.
Manisa’nın asma yaprağı coğrafi işaret peşinde Haber: Manisa İl Enformasyon

Üzümü tescillendi sıra yaprağında.

Manisa’nın dünyaca ünlü Sultani Çekirdeksiz Üzümü hem meyvesiyle hem de asmasının yaprağıyla eşsiz bir lezzet. Bu kaliteyi tescilleyerek değerini korumak için çalışma başlatan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü coğrafi işaret almak için başvuru yapacak.

“Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm”ünün coğrafi işaret tescilinin alınmasından sonra “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm Asma Yaprağı”nda da coğrafi işaret için çalışmalar başlatan İl Müdürlüğünün düzenlediği toplantıda asma yaprağının coğrafi işaretiyle ile ilgili kriterler belirlendi.

Coğrafi işaretlerin kültürel değerlerin ve üreticilerin emeğinin korunması için önemli olduğunu vurgulayan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “İlimizde çok fazla yetişen yemeklik asma yaprağının üretim, pazarlama ve ihracat imkânlarının geliştirilmesinde asma yaprağına coğrafi işaret almak çok önemli hale gelmiştir. Özellikle ilimizde ihracata yönelik yaprak salamurası üreten gıda işletmelerimizin sayısı giderek çoğalmakta bu durum yurt içi piyasasında önemli olan ürünümüzün yurt dışında da önem kazanmaya başladığını göstermektedir. Manisa ilinde bağcılık; üretim alanı, üretim miktarı ve üzümden elde edilen ürün çeşitliliği ile en önemli tarım koludur. İlimizin hâkim çeşidi olan Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümünün Yaprağı, lezzetli tadı, ince damarsız yapısı ve kalitesinden dolayı taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada oldukça tercih edilmektedir. Başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok ülkeye asma yaprağı ihracatı yapılmaktadır. Coğrafi işaret tescili ile ürünün kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak ürünlerin korunması sağlanır. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Asma Yaprağına coğrafi işaret almayı Manisalı üreticilerimiz ve kültürel değerlerimizin korunması için de istemekteyiz. Coğrafi işaret, ürünün pazarlama gücünü arttırmaktadır. Kırsal kalkınmaya aracılık ederek yeni iş kollarının oluşmasına imkân tanımaktadır.” dedi.

Öztürk, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü Asma Yaprağının coğrafi işaret tescilini almasının ardından Avrupa Birliği Coğrafi İşaret başvurusunda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.
manisa sultani üzüm asma yaprağı coğrafi işaret tarım ve orman