Manisa yeni yıla yeni hedeflerle girdi

13 January Wednesday, 2021
Manisa tarımında 2020 yılı değerlendirildi, 2021 yılı için planlama yapıldı. Kentte sektörün tüm alanlarında üretimi daha da arttırmak için yeni hedefler belirlendi.
Manisa yeni yıla yeni hedeflerle girdi
Haber: Manisa İl Enformasyon

Güçlü ekonomi için güçlü tarım, planlı üretim.

Ürün çeşitliliği ile tarımsal ürün ihracatında ilk sıralarda yer alan Manisa’da, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Manisa tarımının 2020 yılının değerlendirildiği bir toplantı düzenledi.
2021 yılının planlamasının da yapıldığı ‘Yıllık Değerlendirme ve Planlama Toplantısı’nda, 2020 yılında yapılan çalışmalar, ilin gıda, tarım ve hayvancılık alanındaki genel durumu, tarımsal yenilikler, çiftçi sorunları ve çözümleri konularında değerlendirmelerde bulunuldu. İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk Manisa’nın tarımsal anlamda birçok üründe ilk sırada yer aldığını belirterek, “Manisa tarımı ülke ekonomisine güç katmaya devam edecektir." dedi.
  
Dünya genelinde ve ülkemizde görülen küresel salgınla mücadeleden kaynaklı yoğun ve tempolu geçen bir yılı geride bıraktıklarını dile getiren İl Müdürü Metin Öztürk, il ve ilçe müdürlüklerinde görevli teknik personelle birlikte bu zorlu süreçte bitkisel üretim, hayvansal üretim ve gıda konularında üreticileri ve tüketicileri bilgilendirmeye, onlarla birlikte aralıksız sahada çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. Kısıtlamaların yaşandığı bir dönemde bile tarımsal üretimin durmadığını, Manisa’nın pek çok alanda birinci sırada kaldığını, tarım, hayvancılık ve gıda konularında kendini yenilemeyi başardığını söyledi.

Manisa birçok alanda ilk sıralarda

Manisa’da toplam 5 milyon 140 bin 691 dekar alanda bitkisel üretim gerçekleştirildiğine vurgu yapan İl Müdürü Öztürk, “Manisa sofralık çekirdeksiz üzüm ve toplam üzüm üretiminde ülke genelinde birinci sıradaki yerini korurken, sofralık zeytin, tatlı patates, etlik tavuk ve hindi varlığında ülkemizde birinci sırada yer almaktadır. Tütün ve kekik üretiminde ikinci sırada, yumurta tavuğu varlığı, turşuluk hıyar üretimi, salçalık biber üretimi ve salçalık domates üretiminde ise üçüncü sıradaki yerini muhafaza etmektedir.” dedi.

İl Müdürlüğünce son bir yılda, 91 milyon hayvanın sağlık taramasının yapıldığını söyleyen Metin Öztürk, 1 milyon 424 bin 215 hayvanın hastalıklara karşı aşılandığını kaydetti.

Gıda denetimlerinin aralıksız sürdüğünü, 2020 yılı içerisinde gıda ve yem, üretim, toplu tüketim ve satış yerleri olmak üzere toplam 16 bin 596 işyerine 30 bin 130 denetim gerçekleştirildiğini aktaran Öztürk, verilen desteklemelere ilişkin ise şunları söyledi: “İlimizde bakanlığımız tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında uygulanan projelere, 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi için 83 milyon 125 bin 74 lira, Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi için 7 milyon 272 bin 830 lira, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi için 21 milyon 450 bin lira, Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi için 21 milyon 52 bin 481 lira olmak üzere toplam 132 milyon 901 bin 385 lira hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir.”

“Türkiye tarımının gücüne güç katmaya devam edeceğiz”

2021 yılında da Manisa için bilgi ve bilime dayalı sürdürülebilir bir tarım kenti oluşturma hedefinin belirlendiği toplantıda sorunlar masaya yatırıldı, çözüm önerileri sunuldu.
manisa tarım orman değerlendirme gıda hayvancılık Metin Öztürk