Martta yağan kar bitkileri de şaşırttı

26 March Friday, 2021
Soğuk ve yağışlı havasıyla hayatı etkisi altına alan Mart ayı tarımsal üretimi de etkiledi. İlkbaharın gelmesi ile birlikte çiçek açan meyve ağaçları yağan karla beyaza büründü. Ödemiş Ovasına yağan kar ise bakla ve bezelye üreticilerini tedirgin etti.
Martta yağan kar bitkileri de şaşırttı
Bahar erken geldi, ağaçlar çiçek açtı. Martta yağan kar bitkileri de üreticiyi de şaşırttı.

Çiçek açan meyve ağaçları karla kaplandı
  

Düzce’de ilkbaharın gelmesi ile birlikte çiçek açan meyve ağaçları yağan karla beyaza büründü. Meyve ağaçlarındaki çiçeklerin karla kaplanması ise üreticileri tedirgin etti.  Düzce’de ilkbaharda havaların ısınması ile birlikte ağaçlar çiçek açtı. Hafta başı itibari ile havaların soğuması, hava sıcaklıklarının akşamları sıfırın altında 5 dereceye kadar düşmesi ile birlikte başlayan kar yağışı sonrasında kiraz ve erik gibi meyve ağaçlarının açan çiçeklerinin üzeri karla kaplandı. Kar birikintilerinin toplandığı çiçekler güzel manzaralar oluşturdu. Bazı vatandaşlar ve fotoğraf tutkunları bol bol fotoğraf çekerken, üreticiler yağan karın meyve ağaçlarına zarar vereceği endişesini taşıdıklarını dile getirdiler.
 
Martın sonunda kara teslim olan Kocaeli’de ağaçlar güzel manzaralar oluşturdu

Kocaeli’de de geçtiğimiz haftalarda havaların ısınması ile birlikte çiçek açan meyve ağaçları, yağan karın altında kaldı.  Kocaeli’de kar yağışı devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda kentte etkili olan sıcak hava ile birlikte, baharın habercisi meyve ağaçları çiçek açtı. 2 gündür kentte etkili olan kar yağışı ile birlikte meyve ağaçları da kara teslim oldu. Çiçek açan ağaçlar kar altında kaldı. Kar altındaki çiçekler, eşsiz görüntüler oluşturdu. Kocaeli’de Mart ayının sonunda ilk kez kar yağdığını gördüğünü söyleyen Sedat Şahin isimli vatandaş, “Bu mevsimde kar görüldü ama ben bu yaşıma kadar Mart’ın sonunda kar yağdığını görmedim. Ayın 15’ine kadar ufak, tefek yağış olduğunu gördük ama bu kadar görmedik. Erik ağaçları erken uyanıyor. Çoğu meyve ağacı çiçek açtı. Ama şu an gördüğünüz gibi hepsi kar altında” dedi.

Ödemiş Ovası'na kar yağdı, bakla ve bezelye üreticileri tedirgin
  

İzmir’in doğu ilçeleri olan Beydağ, Kiraz ve Ödemiş’in yüksek bölgelerine sabah saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı ovaya kadar indi. Olumsuz hava şartları çiçeklenme döneminde olan bakla ve bezelye için üreticilerini endişelendirdi.  Kar yağışı özellikle Bozdağ ve Beydağ ile Kiraz ilçelerinin yüksek bölgelerinde etkili oldu. Sabah başlayan kar yağışı ilerleyen saatlerde Ödemiş Ovası'na indi. Kar yağışı, önümüzdeki günlerde açılması beklenen bakla ve bezelye sezonu öncesi üreticilerini tedirgin etti. Meyve ağaçlarının kar yağışına dayanıklı olmadığını belirten üreticiler, dal kırılmalarının meydana gelebileceğini söylediler.  Kaymakçı Mahallesi Muhtarı Şakir Balcılar, “Kar yağışı yer altı sularımız için olumlu ama çiçeklenme döneminde olan bakla ve bezelye için olumsuz bir durum. Gece hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşmesinden tedirginiz. Dileriz korktuğumuz başımıza gelmez” dedi.                          
mart kar hava durumu meyve ağaçları çiçek bakla bezelye