Maviyemiş Bursa’da görücüye çıktı

07 August Monday, 2023
Bursa'da maviyemiş festivali düzenlendi. İznik'te yapılan festivalde yaban mersini olarak da bilinen maviyemiş tanıtıldı.
Maviyemiş Bursa’da görücüye çıktı
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Muhsin ATAK

 
Meyveciliğin önemli merkezlerinden Bursa, Yaban Mersini Festivali’ne ev sahipliği yaptı.

Festivale katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle maviyemiş üretim alanlarının genişlediğini söyledi.

Bursa'da uygulanan hibe destekli projeler ile üretim alanlarının çoğaltılmasının yanı sıra verimin de arttığını belirten İl Müdürü Aygül, “Maviyemişin ülkemizdeki üretimine bakıldığında 2022 yılı TÜİK verilerine göre Ülkemizde 6 bin 613 da alanda, 4 bin 305 ton maviyemiş üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretimin illere göre dağılımına bakıldığında Bursa 3 bin 643 da alanda 1.868 ton ile ilk sırada yer almaktadır. İlimiz, Türkiye maviyemiş üretiminin yaklaşık yüzde 44'ünü karşılayarak 1. sıraya yükselmiştir. Bu sene İlimizde 2 bin 100 ton üretim olacağı tahmin edilmektedir.” şeklinde konuştu.

Kentte yeni meyve bahçelerinin tesis edildiğini vurgulayan Aygül desteklemelerin katkısını şu sözlerle anlattı: “İlimizde maviyemiş üretim alanlarının artmasında İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımızla birlikte yürütmüş olduğumuz projelerin katkısı oldukça büyüktür. Sadece geçtiğimiz üretim sezonunda yüzde 50 hibe desteği ile 100 dekar alanda maviyemiş bahçesi tesis edilmiştir. Tesis edilen bahçelerin artırılmasına yönelik olarak farklı projelerimiz Bakanlığımızın da katkılarıyla hayata geçirilecektir.  Üretim alanlarının hibe desteği ile artırılmasının yanı sıra verimin artırılmasına yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir. Ayrıca meyve verimini etkileyen önemli unsurlar arasında olan budama zamanında sahada uygulamalı olarak eğitimlerimiz yapılmaktadır. Ayrıca, İlimizde Maviyemiş üretim alanlarının artmasında Bursa Büyükşehir Belediyesinin uzun yıllardır üreticilere fidan desteği sürdürmesinin de çok etkisi olmuştur. Bu festival tanıtım ve ilgi oluşturma bakımından büyük önem taşımaktadır. İznik Belediye Başkanlığı başta olmak üzere, bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Üreticilerin maviyemişlerini sergileme, tanıtma fırsatı bulduğu festival, halk dansları gösterileri ve yarışmalarla renkli görüntülere sahne oldu.
bursa maviyemiş iznik festival meyvecilik destek tarım ve orman