Mazı ihracatı köylüye gelir kapısı oldu

05 August Monday, 2019
Siirt'te bazı köylüler, meşe ağaçlarından topladıkları mazıyı, ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılmak üzere firmalar aracılığıyla Çin ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ederek gelir sağlıyor.
Mazı ihracatı köylüye gelir kapısı oldu Siirt'te meşe ağaçlarından toplanan ve firmalar aracılığıyla birçok ülkeye ihraç edilen mazılar, vatandaşlar için gelir kapısı oluyor.

Bazı köylüler, meşelik alanlarda ağaçların diplerinde dallanan mazıları toplayıp ihracatçı firmalara satıyor. İlaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılan meşe mazıları, Çin ve Rusya başta olmak üzere Fransa, Belçika, Hindistan, Dubai, İran, Irak, Pakistan ve Malezya'ya ihraç ediliyor. Yurt dışına kilogramı 15 liradan satışa sunulan mazı, bu sayede köylüye gelir sağlıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, ilde 230 bin hektardan daha geniş meşe ormanlarının olduğunu belirterek “Bakanlığımız son dönemde özellikle ekonomik getirisi yüksek olan ağaçlandırmayı seferberlik haline getirmiş durumda. Bunun için bu zenginliğimiz arasında yer alan meşe ağacının bir meyvesi olan mazı dediğimiz ürün de son dönemlerde epey revaçta. Kapasite anlamında, Siirt Türkiye'nin en zengin illerinden biri. Bundan sonra yapılacak projelerde Bakanlığımız ve Valiliğimizin teşvikleriyle köylülerimize yeni bir istihdam kapısı açıyoruz. Bu istihdam kapısı beklenenin de çok üzerinde gelir getirecek bir sektör. Bu sektöre ve sektörde yer alanlara yardımcı olabilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı olarak elimizden gelen tüm çaba ve yardımı gösterme kararlılığındayız." dedi.
Siirt mazı meşe