Milli yerfıstığı "Ayşehanım" çeşidi hasat edildi

16 September Wednesday, 2020
Osmaniye'de ekilen milli yerfıstığı "Ayşehanım" çeşidinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor.
Milli yerfıstığı
Milli yerfıstığı çeşidi Ayşehanım’ın üretiminin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi’nin tanıtımı ve fıstığın ilk hasadı Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz’ın da katıldığı etkinlikle Değirmenocağı Köyünde gerçekleştirildi. 

Hasat etkinliğinde Milli Ayşehanım yerfıstığı çeşidi hakkında katılımcılara bilgi veren projenin geliştiricisi ve araştırma görevlisi Dr. Ayşe Nuran Çil, “Bugün tarla günümüzde tescil ettiğimiz ürünümüzün ölçü ve değerlere ulaşmasının mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz. Çeşidimiz 12 yılda geliştirilmiş, seçilerek seleksiyon yapılarak geliştirilmiş üründür. Özellikle çerezlik tüketim için son derece önemli. Aynı zamanda kuruyemiş sanayi için oldukça kalite kriterlerine sahip ürünümüz. Ürünümüzü Osmaniye’de yapmamızın sebebi yerfıstığı konusunda coğrafi konumu hasebiyle burada başlattık. Yakın zamanda Türkiye genelinde çeşidin yaygınlaştırılması çalışmalarına başlayacağız. Bugün burada yaptığımız hasatta dekara 500 kilo kabuklu verim ve çok yüksek oranda randıman değerleri elde etmiş durumdayız. Bu çeşidi diğer çeşitlerden ayıran özellik çerezliklerde ince kabuk ve kolay kırılması istenir, çünkü tohum kabuğuna da zarar verilmesi önlenmiş olur. Randımanın yüksek olması istenir. Yaprak leke hastalığına dayanıklı olması istenir. Bu nedenle Ayşehanım çeşidi yüksek toleransı ve dayanıklılığı neticesinde tercih edilmektedir" dedi.

Konuşmaların ardından Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, Osmaniye milletvekilleri İsmail Kaya ve Mücahit Durmuşoğlu, Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü Recep Bulut, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAEM) Müdürü Dr. Abdullah Çil, Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi (TAYEM) Müdürü Emin Tepeli ve çok sayıda çiftçi yer fıstığı hasadı yaptı.
yer fıstığı ayşehanım osmaniye milli